Unsplash/Pixabay

Kako pušenje tijekom trudnoće utječe na vas i vaše dijete

Pušenje cigareta je vjerojatno prvi razlog komplikacija koje se mogu dogoditi u trudnoći

Stručnjake širom svijeta koji su pomogli brojnim ženama sa problematičnim trudnoćama rode zdravu djecu plaši jedna stvar, a to je pušenje u trudnoći. Pušenje cigareta je vjerojatno prvi razlog komplikacija koje se mogu dogoditi u trudnoći. Od komplikacija mogu se izdvojiti prijevremeni porod, djeca se rađaju sa premalo kilograma, te mrtvorođena djeca. Stručnjaci napominju da bi trudnoće mogle biti puno sigurnije i da će djeca biti zdravija ako majke pušači mogu barem u ovom razdoblju prestati sa pušenjem, i na taj način izbjeći komplikacije koje im se mogu dogoditi u trudnoći.

Liječnici još mogu pomoći kod problema kao što je visok krvni tlak ili dijabetes sa lijekovima, no trudnu ženu koja puši ništa ne može zaštiti od opasnosti koji dolazi u obliku duhanskog dima.

Cigareta u sebi sadrži više od 4000 različitih kemikalija. Neke od kemikalija koje su posebno opasne su cijanid, olovo i još 60 različitih kemijskih spojeva koje mogu uzrokovati rak. Kada pušite tijekom trudnoće, te kemikalije idu direktno u vaš krvotok, što je jedini izvor kisika i hranjivih tvari za vaše dijete.

Imajte na umu da niti jedna od tih 4000 kemikalija nije dobra za vaše dijete, a dvije daleko najopasnije su nikotin i ugljikov monoksid. Ova dva vrlo opasna i otrovna kemijska spoja uzrokuju sve komplikacije u trudnoći vezane sa pušenjem.

Najopasnije komplikacije kao što je mrtvorođenost, prijevremeni porod, rođenje djeteta sa premalo kilograma mogu se vrlo lako povezati sa činjenicom da nikotin i ugljikov monoksid sprječavaju dotok kisika vašem djetetu. Nikotin guši kisik tako da sužava krvna zrnca po cijelom vašem krvotoku, uključujući i krvna zrnca u pupčanoj vrpci. Gušenjem kisika u vašem tijelu možemo usporediti kao disanje kroz slamku. Kako bi još gore bilo, krvna zrnca koja inače nose kisik kroz tijelo počinju kupiti i molekule ugljikovog monoksida. I na kraju slamka kroz koju dišete postaje sve uža i uža.

Izostanak kisika može imati strašne posljedice na rast i razvoj vašeg djeteta. U prosjeku pušenjem u trudnoći udvostručavate šanse da se vaše dijete rodi prerano i da ima vrlo mali broj kilograma pri rođenju. Pušenje isto tako udvostručuje šanse da dijete bude mrtvorođeno.

Svaka cigareta povećava rizik u vašoj trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno je ipak puno bolje od cijele kutije, no razlika ipak nije toliko velika koliko možda mislite. Tijelo pušača je osjetljivo na prvu dozu nikotina svaki dan, a jedna ili dvije cigarete mogu uvelike suziti krvna zrnca. Na ovaj način čak i drastično smanjivanje cigareta može imati nevjerojatno velik učinak na zdravlje vašeg djeteta.

Kako pušenje utječe na vaše dijete

Težina i visina: prosječno, kutija cigareta dnevno tijekom trudnoće će skinuti otprilike četvrtinu kilograma djetetove težine pri porodu. Pušenjem dvije kutije dnevno, dijete će izgubiti pola kilograma, ako ne i više, što nikako nije dobro. Dok neke žene smatraju da je lakše poroditi manje dijete, onemogućavanje pravilnog rasta i razvoja može djetetu prouzročiti strahovite posljedice koje će ga pratiti cijeli njegov život.

Tijelo i pluća: djeca koja se rode premala vrlo često imaju problema sa nedovoljno razvijenim organima u tijelu. Pluća djeteta mogu biti toliko nerazvijena da nisu u mogućnosti samostalno raditi, što znači da će vaše dijete možda morati prvih nekoliko dana ili tjedana života na respiratoru. Nakon što dijete počne disati kako treba, ili je disalo kako treba od početka, ono može imati velikih problema sa disanjem u daljnjem životu. Ovo se događa jer je razvoj pluća zaostao upravo zbog utjecaja nikotina. Djeca čije su majke pušile tijekom trudnoće su nevjerojatno ranjive na probleme sa astmom, pa čak im se utrostručuje mogućnost od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Srce: djeca čije su majke pušile u prvom tromjesečju imaju više izgleda da se rode sa srčanom manom. Stručnjaci su dokazali da djeca čije su majke pušile u trudnoći imaju 20 do 70% veće šanse rođenja sa urođenim srčanim manama od one djece čije su majke nepušači. Pod srčane mane podrazumjevamo ometanje protok krvi s desne strane srca u pluća i slično.

Funkcija mozga: pušenje tijekom trudnoće može imati dugotrajne posljedice na rad mozga vašeg djeteta. Djeca žena koje su pušile u trudnoći imaju puno veće mogućnosti da imaju probleme sa normalnim učenjem, probleme sa ponašanjem i vrlo izak kvocijent inteligencije.

Pored svih ovih strašnih statistika stoji vrlo nevjerojatna prilika, a to je da darujete svom djetetu najveći dar tako da se odreknete svoje navike, što prije, to bolje. Idealno bi bilo da prestanete pušiti prije nego što dođe do začeća. Ne samo zbog komplikacija koje nastaju u trudnoći, nego i zbog činjenice da ćete lakše začeti. Istraživanja su dokazala da pušenje smanjuje mogućnost začeća za čak 40%. Također se nećete morati boriti sa prestankom pušenja je se trebate usredotočiti na ostale važne stvari kao što je dobra i pravilna prehrana, tjelovježba i pripreme za rođenje vašeg djeteta. Uza sve te obaveze, lakše ćete prestati pušiti.

Činjenica je da nema puno ljudi koji planiraju tako puno unaprijed, no ako još uvijek pušite kada saznate da ste trudni, nije prekasno da prestanete. Vašeg liječnika ili ljekarnika možete zamoliti da vam pomogne da se riješite ove navike kako bi sebi pogodovali, a i vašem djetetu. Ako ne pušite par mjeseci, nikotin će u potpunosti izaći iz vašeg tijela, pa to možete iskoritit kao priliku da za stalno prestanete puštiti. Zamolite liječnika da vam pomogne, te se čvrsto držite tih uputa, ovo će imati nevjerojatne pogodnosti za vaše dijete, te će vam ono biti zahvalno.

Povedene su vrlo opsežna istraživanja koja su dokazala da trudne žene koje odluče prestati pušiti u prvom tromjesečju povećavaju si šanse da rode zdravo dijete u terminu jedanko kao i majke koje nikada nisu pušile. Kao dodatak tomu, mame koje prestanu pušiti nakon što uđu u drugo tomjesečje tako si povećavaju šanse, no ipak ne toliko ko majke koje prestanu pušiti u prvom tromjesečju.

Između četrnaestog i šesnaestog tjedna trudnoće, fetus počinje značajno dobivati na težini, a ako počnete pušiti u ovom razdoblju, taj rast i razvoj će izostati ili biti usporen. Što prije prestanete pušiti, vaše će dijete početi ponovno dobivati sav kisik koji mu je prijeko potreban za daljnji rast i razvoj. Do idućeg ultrazvuka, vaš doktor bi trebao moći ustvrditi značajne promjene u rastu i razvoju vašeg djeteta. Čak i ako pušite nakon ulaska u trideseti tjedan trudnoće, još uvijek postoji šansa da svome djetetu date nekoliko tjedana kako bi na brzinu dobilo kilograme koji su mu potrebni da nebi imao nekih većih problema nakon rođenja. Jednako je lagano i teško baciti cigarete i nikad više zapaliti u svome životu.

Čak i ako ste potpuno svjesni opasnosti koje donosi pušenje, nije uvijek lagano odreći se navike, pogotovo ako ste strastveni puač i pušite dugo vremena. Potreba za nikotinom može biti toliko jaka da zanemarite svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta, no nemojte se dati. Razgovarajte sa svojim liječnikom o različitim alternativnim načinima prestanka pušenja. Zamolite svog partnera i ljude oko vas da vam pomognu i da vam budu podrška. Prestanite pušiti, prisilite se, jer ipak netko jako važan računa na vas.

J.B.

Komentari