Helder Almeida/Shutterstock

Hrana i vitkost

Mnogi smatraju da je hranu i vitkost nemoguće uskladiti.

Koliko kalorija dnevno smijem uzimati?

Za žene normalne težine koje nisu pretjerano aktivne, dovoljno će biti, prema stručnim savjetima, 1940 kalorija. Želite li smršaviti, ipak nastojte da donja granica ne bude ispod 1200-1400 kalorija na dan. Teško je već i za ženu normalne težine dobiti sve hranjive sastojke unutar 2000 kalorija, a kamoli ispod 1200. Želite li smršaviti po svaku cijenu, prije početka dijete dobro se raspitajte o tome kako ćete se opskrbiti potrebnim željezom jer se inače izlažete anemiji (slabokrvnosti).

Koliko masnoća smijem dnevno uzimati ako želim smršaviti?

Prema preporuci liječnika nutricionista, omjer masnoća u jelu ne bi smio premašiti jednu trećinu dnevnih potreba za kalorijama. Ako uzimate dnevno 1500 kalorija (razumna količina želite li skinuti kilograme), onda će količina masnoća iznositi oko 55 g na dan. Pretvoreno u hranu, to je ukupna količina koja stane u četiri čajne žličice niskokaloričnog namaza (primjerice margarina), obrok sardina u umaku od rajčice, komadić polumasnog sira, četvrt litre poluobranog mlijeka ili dvije jušne žlice maslinovog ulja.

Da li šećer deblja?

Šećer ne zauzima mnogo mjesta u hrani pa ga zato proizvođači gotove hrane mogu lako ubaciti u hranu i time joj povisiti kalorijsku vrijednost. Međutim, istraživanja su pokazala da su osobe koje više vole slatka jela vitkije, jer jedu manje masnih jela. Ta je pojava poznata pod nazivom slatko-masna ljuljačka. Stoga se u dijetama za mršavljenje preporuča da se povremeno pojede nešto slatko, jer je tako lakše izdržati na dijeti.

Zašto nagle i udarne dijete ne djeluju?

Udarna dijeta je dosadna, a čovjek je neprestano gladan pa se, čim prođu dani gladovanja, odmah baca na jelo i tako upropasti sve ono oko čega se danima trudio. Udarne dijete osim toga uspore metabolizam pa stoga brže dosegnete onu granicu nakon koje više ne možete izgubiti ni kilograma. Povrh svega, događa se i to da, što manje jedete, to se tijelo više trudi zadržati masnoće. Vrlo stroge dijete su i opasne po zdravlje jer potiču gubljenje mišićnog tkiva, uključujući i srčani mišić. Udarna dijeta se stoga nikako ne može pohvaliti dobrim učincima po zdravlje. Hoće li mi dvije čaše vina dnevno upropastiti zdravu prehranu? Crno vino sadrži vrijedne antioksidante pa kod žena koje su prošle menopauzu pomaže prevenciji srčanih bolesti. Dvije manje čaše daju oko 170 kalorija. Sve dok ih uračunate u dnevno dopuštenu količinu kalorija, nema razloga da se od toga udebljate.

Djeluju li doista dijete krcate bjelančevinama?

Te dijete mogu potaknuti brzi početni gubitak težine, no to je stoga što se u početku dijete uglavnom izlučuje voda vezana na glikogen (pohranjeni ugljikohidrat) koji vaše tijelo rastvara kako bi izvuklo energiju. Visokoproteinske dijete povezuju se također s gubitkom kalcija iz kostiju, a u nekim proučavanjima i s povišenim rizikom obolijevanja od raka. Ipak, bjelančevine su važan dio uravnotežene prehrane. Idealno je da u dva dnevna obroka pojedete nešto ribe, mesa, jaja ili mahunarki.

Kako obuzdati želju za čokoladom?

U čokoladi su aroma, slatkoća i sastav tako združeni da nas jednostavno zarobe. Osim toga, čokolada znači i ljubav i zahvalnost, čime se psihološki učvršćuje njezin položaj vrijedne namirnice. Čokoladu treba jesti u malim količinama i to polako. Samo tako možemo obuzdati njezin zavodljivi zov. Čokoladu možete zamijeniti nečim manje slatkim što ćete dugo i sporo prevrtati u ustima i tako se suzdržati. Preporučavamo žitarice presvučene čokoladom, zaslađeni jogurt ili kuhana slatka jela.

Svakodnevno vježbam. Znači li to da mogu jesti sve što poželim?

Svakodnevno vježbanje u dvorani neće vas spasiti od debljine, raka i bolesti srca i krvnih žila, ne budete li pazili što jedete. Američki su istraživači, međutim, primijetili da podebele žene koje vježbaju smiju jesti koliko žele niskokaloričnih jela (jela bez masnoća, puno voća i povrća, nešto škrobnatih jela) i da će ipak mršavjeti.

Zašto se ne mogu riješiti tih nekoliko suvišnih kilograma?

Moguće je da je to vaša prirodna idealna težina. Ili, ako ste slijedili dijetu i izgubili u prvo vrijeme podosta kilograma, moguće je da ste dosegli onu razinu težine kada opada ustaljeni ritam metabolizma (vaše tijelo treba manje energije kako bi funkcioniralo jer mu se masa smanjuje). U tom kritičnom razdoblju nikako nije razumno dodatno smanjiti unos hrane jer biste mogli oboljeti. Bolje je povisiti broj dnevnih kalorija i pojačati tjelesno vježbanje, savjetuju stručnjaci.

J.B.

Komentari