8 razloga zašto je dobro piti kavu

Onima koji odmah iz kreveta, još mrmljajući, trljajući oči i nedovoljno budni, sežu za šalicu kave već su poznate beneficije kofeina na odgovarajuće funkcioniranje moždanih vijuga.

Onima koji odmah iz kreveta, još mrmljajući, trljajući oči i nedovoljno budni, sežu za šalicu kave već su poznate beneficije kofeina na odgovarajuće funkcioniranje moždanih vijuga. Prema zadnjim istraživanima dokazano je da kava ima puno više pozitivnog od samo razbuđivanja našeg mozga.

Stručnjaci istražuju potencijalne pogodnosti kofeina i traže čvrste dokaze koji mogu dokazati da kava ima zaštitni učinak protiv kognitivnog propadanja uzrokovane demencijom i Alzheimerovom bolesti.

Kava i pozitivan učinak
Dmitriy Shironosov/Shutterstock.com

Grupa internacionalnih stručnjaka pomno su pregledali dokaze o efektima kakve kofein ima na naš mozak. Rezultat toga je bila kolekcija originalnih studija koje istražuju veliki broj tema u rasponu od molekularnih svojstava kofeina, preko neurofizioloških izmjena i prilagodbe, pa sve do potencijalnih mehanizama koji počivaju u ponašanju i zaštitne mjere kofeina u različitim moždanim patologijama.

1. Kofein ima vrlo pozitivan učinak na spoznaju, performansu memorije i sposobnost izvršavanja kompleksnih zadataka koji vam se preko dana nameću.

2. Potpuno obrnuta povezanost između redovite konzumacije kofeina i učestalosti pojave Parkinsonove bolesti, drugim riječima, izgleda da kofein štiti od pojave Parkinsonove bolesti.

3. Konzumiranje umjerenih količina kofeina izgleda da smanjuje spoznajno propadanje povezano sa starenjem, a isto tako i učestalost pojave Alzheimerove bolesti.

4. Kofein pomaže pravilnom radu motoričkih sposobnosti, normalizira sve funkcije našeg mozga i štiti od degeneracije mozga.

5. Kofein poboljšava smisao zdravog života, sreće, energije, opreza i socijalizacije.

6. Kofein pomaže poboljšavanjem aerobne izdržljivosti.

7. Konzumacija kofeina dovodi do smanjenja rizika od oboljenja dijabetesa tipa 2

8. Kava sadrži iznimno visoke količine antioksidanta.

Komentari