wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Znakovi da vas vaš školarac voli

Razdoblje osnovne škole zna roditeljima dati da ih njihovo dijete ne treba više kao prije i da prebrzo odrasta.

Razdoblje osnovne škole zna roditeljima dati da ih njihovo dijete ne treba više kao prije i da prebrzo odrasta. Međutim to je daleko od istine, postoji velik broj znakova da vas vaše dijete voli kao i prije, ako ne i više. Za vas smo priredili sedam znako da vas vaš školarac voli.

Vi ste njegov uzdanik

Kada vaše dijete vama sa nekim problemom, ono vam pokazuje da vam vjeruje. Vaše dijete zna da ćete mu u svakom trenutku pomoći da upravlja svojim osjećajima i emocijama, te će vam se otvoriti i dopustiti da ga izvedete na pravi put.

Vaše dijete će htjeti činiti lijepe stvari za vas

Vaše dijete će htjeti vam tu i tamo donijeti čaj ili vam čak napraviti i cijeli doručak. Ovo je vrlo poseban način iskazivanja ljubavi, posebno nakon ranog djetinjstva kada ste se osjećali kao konobarica 24 sata dnevno. Ne svodi se više na to da samo vi dajete u odnosu vas i vašeg djeteta, sada vaše dijete osjeća potrebu da i ono nešto da vama.

Vaše dijete je fleksibilnije

Koliko god nam to bilo teško priznati, postoje trenutci kada jednostavno moramo razočarati svoje dijete. No dobre vijesti su da u ovom razdoblju života vašeg djeteta su oni prilagodljivi, i to samo zahvaljujući uzajamnom ljubavi i dobroj povezanosti koju ste gradili godinama. Stoga, ako morate prisiliti vaše dijete da igra igrice, ono će se to prihvatiti puno mirnije i biti će razumnije nego prije. Ono vjeruje vašoj odluci, jer zna da činite to za njegovo dobro. No može se desiti da djeca planu (ovisi o temperamentu), vrlo je važno da u ovoj situaciji ostanete mirni i da mu objasnite zašto mora prestati igrati igirce, ono će se s vremenom smiriti i prihvatiti da to mota biti tako.

Vaše dijete se hvali s vama

Kao i svaki roditelj, vjerojatno ćete se hvaliti svojom djecom i njegovim uspjesima (bar vašim roditeljima i partneru). Možda ne znate da se i vaša djeca vrlo često hvale s vama. Ako tu i tamo načujete da je vaše dijete reklo: „Moja mama može trčati brže od bilo koga“, primite ovo srcu kao jasan znak ljubavi i privrženosti.

Vaše dijete pokazuje zahvalnost

Kada djeca kažu hvala, oni iskreno izražavaju poštovanje, zahvalnost i ljubav prema vama. Kada vam se idući puta vaše dijete zahvali, jednostavno uživajte u tom trenutku. Vjerujte nam na riječ kada vam kažemo da su to najljepši trenutci koji se mogu dogoditi u životu jednog roditelja.

Reći će vam kada ju osramotite

Ako vaše dijete inzistira na tome da ju više ne grlite i ljubite pred prijateljima, to ne znači da vas ne voli. Događa se upravo suprotno, vaše dijete postavljanjem granica, zapravo vam pokazuje koliko vam vjeruje. Vaše dijete zna čak i ako prekine ona divna pozdavljanja puna pusa i zagrljaja, da ju i dalje jako puno volite.

Mali diplomat

Možete očekivati da će vaše dijete u ovom razdoblju pokušati pregovarati s vama. Ako vaše dijete želi provesti neko vrijeme pred ekranom, a vi želite da napravi domaću zadaću, ono će, na vaše iznenađenje, pronaći kompromis. Vaše dijete vam vjeruje da ga slušate, a samim time uzvraća istom dozom, ono će i vas saslušati.

Komentari