Znakovi razmažene djece

Svi mi volimo našu djecu, no trebamo imati na umu da ih ne smijemo previše razmaziti. Ako ne razmazimo djecu ne znači da ih manje volimo, nego ćete i sebi i njima riješiti probleme. Roditeljima je vrlo lako uočiti razmaženu djecu na igralištu, ...

Svi mi volimo našu djecu, no trebamo imati na umu da ih ne smijemo previše razmaziti. Ako ne razmazimo djecu ne znači da ih manje volimo, nego ćete i sebi i njima riješiti probleme. Roditeljima je vrlo lako uočiti razmaženu djecu na igralištu, no često prilikom toga ne vide koliko je njihovo dijete zapravo razmaženo. Za vas smo dana priredili listu znakova razmažene djece kako bi vam otvorili oči.

 Razmažena djeca
Ilike / Shutterstock

Ne pomaže vam – niti jedno dijete ne voli spremati svoje stvari, no kada dijete krene u školu, dijete bi vam trebalo pomoći oko jednostavnijih zadataka kao što je spremanje igrački nakon igre ili spremanja obuće.

Nikad nije zadovoljno – razmažena djeca nikada ne iskazuju zadovoljstvo stvarima koje imaju. Ako vide drugo dijete s nekom igračkom, odmah će zahtijevati da ju kupite.

Često pravi scene – najsigurniji znak razmaženosti je kad dijete pravi scene jer mu niste dozvolili da učini nešto što ne smije, bilo to doma ili u javnosti.

Odbija dijeliti – malenima dijeljenje s drugima predstavlja prepreku koju je teže premostiti. Kad navrši 5 godina dijete bi bez problema trebalo s drugom djecom dijeliti igračke i grickalice.

Morate ga podmititi - rodite si ne smiju stvoriti situaciju da moraju podmititi dijete kako bi ono bilo dobro.
Pokušava kontrolirati odrasle - razmažena djeca inače ne prave razliku između svojih vršnjaka i odraslih, što često roditelje može dovesti u neugodnu situaciju.

Često vas sramoti u javnosti – poneka ne baš lijepa gesta tu i tamo je normalna stvar, no ako vas osramoti u javnosti samo kako bi zadobilo pažnju, nije. Ovo je jedan od opasnijih znakova razmaženosti, jer vodi u izolaciju.

Ignorira vas – niti jedno dijete ne voli čuti „Ne“ kao odgovor, no ne smije vas ignorirati kada mu govorite.

Morate ga moliti – roditelj treba biti autoritet i treba ga poslušati kad kaže nešto. Ne bi smjeli moliti dijete da učini što ste mu naredili.

Komentari