Važnost vlakana za organizam

Svakodnevno dolazimo do novih saznanja pozitivnih svojstava vlakana. Bez obzira na sve blagodati vlakana još ih ne unosimo dovoljno.

Svakodnevno dolazimo do novih saznanja pozitivnih svojstava vlakana. Bez obzira na sve blagodati vlakana još ih ne unosimo dovoljno. Postoji bezbroj razloga zbog kojih bi vlakna trebalo unositi u organizam kroz svakodnevnu prehranu.

Koja je potrebna količina vlakana?
Organizmu je u tijekom jednog dana potrebno 20 do 30 g vlakana. Namirnice koje sadrže vlakna su: žitarice (cjelovite), zeleno povrće, sirovo povrće, sušeno povrće i voće. Žitne pahuljice su na prvom mjestu koje u svom sastavu sadrže najmanje 44% vlakana.

Ukoliko do sada niste unosili dovoljnu količinu vlakana kroz prehranu, a želite svoje obroke obogatiti vlaknima postupno ih uvodite u prehranu kako biste crijevima dali vremena da se naviknu na promjenu. Nuspojava od naglog povećanja vlakana mogu biti napuhnutost i bolovi u donjem dijelu trbuha. Najbolje da počnete s vlaknima iz kuhanih namirnica, ona se lakše probavljaju a učinak je jednak kao kod vlakana iz nekuhanih namirnica.

Vlakna žitarice

Pomažu da se probava odvija nesmetano
Zatvor i dugotrajno zadržavanje otpadnih tvari u crijevima štetno je za zdravlje. Pri otklanjanju probavnih smetnji najbolje će pomoći unos dovoljne količine vlakana, koja potiču probavu.

Zamka za šećer i kolesterol
Vlakna pomažu kod sprječavanja bolesti krvnih žila i srca jer ona smanjuju asimilaciju masnoća i šećera, te su dobra za neke oblike šećernih bolesti. Znanstvenici su dokazali da vlakna smanjuju učestalost pojave polipa koji se razvijaju na sluznici i u 10-20% slučajeva pretvaraju u tumor.

Vlakna u službi ljepote
Vlakna su idealna ukoliko želite smanjiti kilograme, ublažavaju osjećaj gladi. Prednost vlakana u odnosu na druge namirnice je ta što ne sadrže masnoće ili ih sadrže vrlo malo, što je važno osobama koje žele izgubiti kilograme.

Vlakna se dijele u dvije skupine, koje su za organizam jednako važne:
- Topljiva vlakna sadrže mahunarke i voće s košticom, a također pomažu prohodnost crijeva.
- Netopljiva vlakna nalazimo u povrću, kori voća, ljusci žitarica i sušenom povrću, a koja vrlo su važna za probavu.

Komentari