Utjecaj hormona na organizam

Ako dođe i do male promjene u razini spolnih hormona bi će vidljivo na ravnoteži cijelog organizma. Hormoni koji utječu na naše zdravlje, raspoloženje, tjelesnu težinu su estrogeni i progesteron.

Ako dođe i do male promjene u razini spolnih hormona bi će vidljivo na ravnoteži cijelog organizma. Hormoni koji utječu na naše zdravlje, raspoloženje, tjelesnu težinu su estrogeni i progesteron. Hormoni imaju više utjecaja na žensko zdravlje nego na zdravlje muškaraca.

Kod žena se lučenje hormona odvija u ciklusima. Pri tome se značajno mijenja razina estrogena (ženskih spolnih hormona) i progesterona (hormona trudnoće) koji utječu na cijelo tijelo.

Jajnici i nadbubrežna žlijezda kod žena luče muške hormone, ali u vrlo malim količinama. Kad žena uđe u menopauzu, prestaje funkcija jajnika, nadbubrežna žlijezda nastavlja lučiti muške spolne hormone (androgene), čiji učinak više nije u skladu s razinom ženskih spolnih hormona. Kao posljedica muških hormona može se pojaviti pojačana dlakavost.

Stres utječe na mjesečni ciklus kod žena
Svim žlijezdama ljudskog tijela upravlja mozak, te ukoliko dođe do stresnih situacija one mogu imati štetan učinak na normala mjesečni ciklus kod žena, može kasniti menstruacija, izostati ovulacija,…

Gubitak kose nakon poroda
Kod trudnoće dolazi do promjene u razini estrogena, tako da naglo smanjena razina estrogena nakon poroda može uzrokovati prolazno ispadanje kose, što se uspješno može liječiti hormonskom terapijom u konzultaciji s liječnikom.

Hormoni i stres

Komentari