Kontracepcija

Niz je metoda kontracepcije koje je danas moguće odabrati.

Kondom
Na koji način štiti: Zadržava ejakulat
Način korištenja: Stavlja se na penis u erekciji i skida nakon odnosa
Prednosti: Štiti od prenošenja spolnih bolesti, upotrebljava se samo kad do odnosa treba doći, smanjuje osjetljivost pa produljuje odnos.
Nedostaci: Može ometati predigru, smanjuje osjetljivost kože penisa i katkad izaziva alergijsku reakciju.
Savjeti: Kondom je praktičan i dostupan oblik zaštite. Navlažen lubrikantom, što olakšava odnos i čini ga ugodnijim ženama koje nakon porođaja mogu imati početne probleme s ovlaživanjem.
Cijena: Oko 8 kn po komadu
Pearal index: 3-12

Spirala
Na koji način štiti: Postoje dvije vrste spirale - bakrena i hormonalna. Bakrena polako otpušta bakar, a hormonalna hormone koji ometaju kretanje spermija i pripremu sluznice za primanje jajašca.
Način korištenja: Ginekolog stavlja spiralu u maternicu obično pred kraj menstruacijskog krvarenja. Spirala može ostati 3 do 5 godina u maternici.
Prednosti: Nema brige o zaštiti. Hormonska spirala pomaže u liječenju preobilnih mjesečnica. Ne treba se vaditi iz maternice 3 do 5 g.
Nedostaci: Bakrena spirala može izazvati obilnije mjesečnice i infekcije, a kod hormonske mjesečnica može izostati. Ne smiju ih koristiti žene s upalama i infekcijama jajnika, jajovoda ili mioma.
Savjeti: Hormonsku spiralu na teret HZZO-a mogu dobiti žene iznad 35 godina ili žene s jakim menstruacijskim krvarenjima. Ostale će za nju same morati izdvojiti novac.
Cijena: bakrena: oko 60 kn, hormonska: oko 1000 kn
Pearal index: hormonska 0,1 bakrena 0,6 – 1

Kontracepcijska zaštita

Kontracepcijske tablete
Na koji način štiti: Hormoni pružaju višestruku zaštitu: sprečavaju ovulaciju, otežavaju kretanje spermija i ometaju pripremu sluznice za primanje oplođenog jajašca.
Način korištenja: Tablete se uzimaju tri tjedna uzastopce nakon čega slijedi stanka od tjedan dana kad se pojavljuje krvarenje nalik na mjesečnicu.
Prednosti: Omogućuju slobodan odnos. Pomažu u usklađivanju ciklusa, kod problema s aknama, debljinom i dlakavošću.
Nedostaci: Ne smiju ih uzimati dojilje, žene starije od 35 godina, žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili jetrenim bolestima.
Savjeti: Važno je redovito ih uzimati. Sjetite li se tek nakon 12 sati da ste zaboravili popiti tabletu, zaštita neće biti ona jamčena. Tada do kraja mjeseca koristite dodatni oblik zaštite.
Cijena: 50 do 100 kn
Pearal index: 0,1 – 1

Flaster (ortho evra)
Na koji način štiti: Postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnježđenje oplođenog jajašca.
Način korištenja: U ciklusu žena potroši 3 flastera. 3 tjedna lijepi po 1 flaster na područje trbuha, stražnjice ili nadlaktice. 4. tjedan je bez flastera kad dolazi do krvarenja.
Prednosti: Slobodan odnos, brigu o flasteru valja voditi tri puta na mjesec, niske koncentracije hormona koje ne opterećuju jetra.
Nedostaci: Vidljiv na koži te kao i hormonske tablete ne smiju ga upotrebljavati dojilje, žene koje puše, one starije od 35 godina, žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.
Savjeti: Praktičan i pouzdan, sadržava i nisku razinu hormona koji u tijelo ulaze preko kože, a ne preko probavnog trakta i jetara.
Cijena: oko 100 kn
Pearal index: 0,88

Kontracepcijski prsten
Na koji način štiti: Poput hormonskih tableta, postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnježđenje oplođenog jajašca.
Način korištenja: Stavlja se u rodnicu prvoga dana krvarenja te se ne vadi sve do 21. dana ciklusa. Tada nastupa krvarenje nalik na mjesečnicu. 28. dan ciklusa stavlja se novi prsten.
Prednosti: Visoka učinkovitost, slobodan odnos, niska koncentracija hormona, manje brige o uzimanju zaštite.
Nedostaci: Ne smiju ga upotrebljavati dojilje, žene koje puše, žene starije od 35 godina, žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.
Savjeti: Prsten je relativno novo kontracepcijsko sredstvo koje djeluje lokalno. Žene koje ga upotrebljavaju svjedoče o pojačanom vlaženju rodnice što može biti pomoć u slučaju suhoće rodnice.
Cijena: 140 kn
Pearal index: 0,65
 

Pearal index: Učinkovitost kontracepcijske metode ocjenjuje se tzv. Pearl indeksom koji govori koliko je žena od njih 100 zatrudnjelo u godinu dana unatoč uporabi određene kontracepcijske metode.

Komentari