Marcel Jancovic/Shutterstock

Suha koža kod djece

Bebe i mala djeca često imaju problema sa suhom kožom kao i odrasle osobe

Bebe i mala djeca često imaju problema sa suhom kožom kao i odrasle osobe. Zapravo, zbog toga što je koža djece tako osjetljiva podložina je da bude jako suha.

Hladnoća i suho vrijeme vani, kao i toplina unutar vašeg doma mogu iz kože vašeg djeteta izvući svu vlažnost, pogotovo preko zimskih mjeseci. Kako je vaše dijete sklono suhoći kože, i preko ljetnih mjeseci će biti problema s time, pogotovo zbog sunca, rashladnih uređaja, slane vode i klora u vodi na bazenima.

Smanjite vrijeme kupanja

Kupanje isušuje kožu djeteta jer uklanja prirodna ulja kože isto kao i prljavštinu. No ukoliko poduzmete nekoliko mjera opreza, čak i dnevne kupke neće predstavljati neki veći problem.

Umjesto kupanja od trideset minuta, dijete kupajte samo deset minuta. Dijete trebate kupati u toploj vodi, ne vrućoj i umjereno koristite šampon. Neki stručnjaci smatraju da bi bilo najbolje da koristite šampone bez mirisa i bez sapuna koji mogu biti iznimni grubi za djetetovu kožu.

Neka se vaše dijete igra u kadi prije nego što ga počnete kupati tako neće biti dugo izložena šamponu. Također nemojte tubu od šampona ostavljati da pluta u vodi. Još jedna stvar na koju se trebate osvrnuti je da potpuno izbacite pjenušave kupke za vaše dijete, ili ih barem ograničite na samo posbne prigode.

Dok je ulja za kupanje mogu činiti kao dobra ideja, ona mogu kadu učiniti skliskom, a i većina ulja ode u odvod. Nanesite mlijeko za tijelo nakon kupanja kako bi zadržali vlažnost kože vašeg djeteta.

Spas u hidratantnoj kremi

Kada ste izvadili vaše dijete iz kade, brzo ga osušite i odmah nanesite hidratantnu kremu. Nanošenjem hidratantne kreme nekoliko minuta nakon što ste dijete izvadili iz kade će pomoći koži da zadrži svu vodu u sebi dok je ona još podatna nakon kupanja.

Što se tiče hidratantnih krema, tu vrijedi zlatno pravilo, što deblje to bolje. Ako je koža vašeg djeteta suha i nakon redovitog korištenja hidratantne kreme nakon kupanja, pokušajte se prebaciti na losion ili na gušću kremu.

Također bi trebali razmisliti i o nanošenju hidratantne kreme više puta dnevno, jednom nakon kupanja i jednom ovako preko dana. Ako vaše dijete ne voli na sebi imati poveće količine hidratantne kreme, odvucite mu misli pjesmicom ili nekim animiranim filmom dok se hidratantna krema upija. Kada je dijete dovoljno staro, zajedno nanosite hidratatntnu kremu.

Nemojte dozvoliti da sol i klor isuši kožu vašeg djeteta

Klor i sol su supstance koje isušuju kožu vašeg djeteta. Nakon plivanja na moru ili u bazenu, operite svoje dijete sa mlakom vodom, i nanesite hidratantnu kremu dok je koža još uvijek vlažna.

Dijete treba primati dovoljno tekućine u svoj organizam preko dana

Suha koža zahtijeva tekućinu. Ponudite djetetu da pije jako puno vode i tako nadoknaditi svu vlažnost koja je nestala iz kože. Ako se radi još uvijek o maoj bebi, pojačajte hranjenja mlijekom ili dječjom hranom u prvih šest mjeseci ili dok ne dobijete dozvolu od vašeg osobnog ili obiteljskog liječnika.

Imajte na umu da konzumiranje dovoljno tekućine neće imati nikakvog učinka ako koža djeteta nije zaštićena. Upravo zobg toga je neophodno da koristite kremu za hidrataciju. Ako ne koristite kremu, to možemo slikovito objasniti kao sipanje vode u posudu koja ima rupu na sebi.

Zaštitite svoje dijete od opasnosti iz okoline

Vrlo je važno da vaše dijete nosi rukavice i šal kada je vani hladno vrijeme, jer hladnoća jako isušuje kožu. Bez obzira o kojoj se sezoni radi, vrlo je važno da je koža vašeg djeteta također zaštićena od sunca.

Komentari