Osjetljiva dječja koža

Koža novorođenčeta, dojenčeta i djece do tri godine života izuzetno je osjetljiva, jer imaju vrlo tanki površinski sloj kože...

Koža novorođenčeta, dojenčeta i djece do tri godine života izuzetno je osjetljiva, jer imaju vrlo tanki površinski sloj kože i nerazvijeni obrambeni sustav. Osim toga, sasvim maloj djeci žlijezde lojnice i znojnice neprimjereno rade.

Zbog tankog površinskog sloja kože često se pojavljuju mjehurići čiji pokrov brzo puca, a na koži zaostaju plitke ranice čija je površina vlažna. Neodgovarajući rad žlijezda lojnica u prvih šest mjeseci djetetova života nerijetko vodi pojavi tjemenice. Kako ni žlijezde znojnice još ne rade primjereno, maloj djeci učestalo puca koža na rukama i stopalima, a na jagodicama prstiju koža se sitno ljuska. Osim toga, u jesen i zimi dječja koža dodatno je ugrožena: izložena je hladnoći i vjetru kad su vani, ali i suhom zraku u grijanim prostorima. Stoga koža sasvim male djece traži posebnu pažnju. Samo pravilna svakodnevna higijena i kvalitetna njega mogu spriječiti pojavu na-draženosti i suhoće dječje kože.
 

Dječja koža


Stop bornoj kiselini
Osim što pogoduje brzom isušivanju kože, izuzetno tanki površinski hidrolipidni zaštitni sloj dječje kože omogućava i veću propusnost štetnih i otrovnih tvari u dječji organizam. Ta je propusnost posebno povećana u preponama, pazuhima te u području pokrivenom pelenama. Zbog toga je kod djece mlade od tri godine zabranjena upotreba preparata za pranje i njegu kože što sadrže bornu kiselinu i kamfor. Ne preporučuje se ni korištenje losiona ili parfema na bazi alkohola, jer mogu izazvati akutno otrovanje. I s lijekovima koji se nanose na kožu (antibiotici, antimikotici, kortikosteroidi, keratolitici), valja biti oprezan. Treba koristiti niže koncentracije tih lijekova, kroz kraće vrijeme i izbjegavati nanošenje na veću površinu knže.

Posebno vodite računa o kiselosti kože novorođenčeta i dojenčeta. Naime ona odgovara neutralnoj vrijednosti, što znači da koža malog djeteta ima pH 7. Neutralni pH slabo štiti kožu od mikroorganizama, pa su infekcije kože u dječjoj dob česte i obično zahvaćaju veliku površinu. Zbog slabe zaštitne uloge, koža sasvim male djece zahtijeva posebne preparate za njegu. Oni trebaju sadržavati sastojke štite dječju kožu i pomažu joj u stvaranju vlastite zaštite.
 

Komentari