Savjeti za bolji san

Svakoga od nas preko dana uhvati umor, za to je kriv loš san. U nastavku pročitajte kako da imate bolji san, da se ujutro budite odmorni i svježi. Pomoću ovih par jednostavnih pravila pobijedite umor preko dana i u nove pothvate idite puni energije.

Svakoga od nas preko dana uhvati umor, za to je kriv loš san. U nastavku pročitajte kako da imate bolji san, da se ujutro budite odmorni i svježi. Pomoću ovih par jednostavnih pravila pobijedite umor preko dana i u nove životne izazove uđite puni energije.
Znanstvenici su proveli istraživanje i došli do zaključka da samo jedna od pet osoba postiže dobar odmor preko noći. Izuzetno je važno da spavate dovoljno kako bi mogla izdržati cjelodnevne napore, te kako bi u svakom trenutku bili koncentrirani.

Spavanje
MitarArt/Shutterstock.com

Teška hrana
Teže je zaspati ako pojedete obilan obrok unutar dva sata prije spavanja, jer hrana povisuje temperaturu tijela i ubrzava rad metabolizma. Veće obroke treba konzumirati tokom dana, a prije sna trebali bi ste pojesti nešto lagano. Vrlo je važno izbjegavati začinjenu i masnu hranu, te hranu bogatu bjelančevinama, jer povećava rizik od žgaravice koja može pridonijeti lošem snu.

Kofein
Kava, coca–cola, pa čak i čaj će vas zasigurno držati budnim ako ih konzumirate unutar četiri sata prije odlaska na spavanje. Kavu ostavite za ujutro, a ako trebate nešto što će vam pomoći da ostanete budni, izađite na svjež zrak.

Pušenje
Nikotin ima djelovanje kao stimulans što će uvelike omesti vaš san i pokvariti bio ritam. Stoga ovo bi bilo najbolje vrijeme da se odreknete pušenja, pogotovo dva sata prije spavanja.

Prirodno svjetlo
Kako bi održali svoj bioritam urednim, trebate barem 20 minuta dnevno provesti na danjem svijetlu, a pred spavanje si pokušajte što više zamračiti sobu kako bi se tijelo priviknulo na to.

Spavaća soba
Spavaća soba bi trebala biti vaša mala oaza u kojoj ćete uživati, meditirati i osjećati se savršeno. Iz sobe uklonite sve što vam ne treba, kao što je smeće, poslovni pribor i što je najvažnije iznesite televizor iz sobe, jer on ometa san. Soba treba biti prozračna i zatamnjena.

Komentari