Zgodni muškarci na visokim pozicijama ne prolaze kod žena

Prema najnovijem psihološkom istraživanju neki muškarci su previše dobri da bi to bilo stvarno. Prema istom...

Pametni muškarciPrema najnovijem psihološkom istraživanju neki muškarci su previše dobri da bi to bilo stvarno. Prema istom istraživanju, muškarci koji su zgodni, slobodni i na visokim pozicijama su manje traženi od isto tako zgodnih muškaraca koji zauzimaju obična radna mjesta.

Dr. Simon Chu sa Sveučilišta Central Lancashire i njegovi kolege su proučavali kako žene vrednuju mušku fizičku privlačnost i društveno-ekonomski status prilikom odabira ozbiljnih veza. Pri tome su anketirali 186 engleskih studentica prosječne starosti od 23 godine. Njih su zamolili da pregledaju osobne profile različitih muškaraca i ocjene ih obzirom na prikladnost za zasnivanje dugotrajne veze. U svaki profil bila je uključena slika kandidata, osnovni podaci, te profesija kojom se bavi.

Među ponuđenim muškarcima bili su jednako zastupljeni oni koji su prethodno bili ocjenjeni kao vrlo privlačni, privlačni i neprivlačni. Pridružene profesije su slučajno odabrane i varirale su od direktora kompanije do konobara, te od poštara do vrtlara. Na opće čuđenje, nakon prebrojavanja rezultata istraživački tim je ustanovio kako vrlo privlačni muškarci na poslovima srednjih kategorija bolje kotiraju od vrlo privlačnih muškaraca visokog statusa.

Po mišljenju dr. Chua to je zato što vrlo privlačne muškarce na visokim poslovnim pozicijama žene jednostavno doživljavaju „previše dobrim da bi bilo istinito“. Kako se kasnije ne bi razočarale, one onda posežu za onima manje uspješnima. Što je sigurno, je sigurno.
 

Komentari