Zubi čuvaju zdravlje

"Puna usta" zdravih zuba, izuzetno su važna za opće zdravlje. Promjene u prehrani uzrokovane gubitkom zubi povećavaju rizik od srčanih i drugih kroničnih bolesti.

"Puna usta" zdravih zuba, izuzetno su važna za opće zdravlje. Promjene u prehrani uzrokovane gubitkom zubi povećavaju rizik od srčanih i drugih kroničnih bolesti. Upozorenje stiže iz istraživanja objavljenom u Jonnidl of the American Dental Association.

Znanstvenici na Harvard Umversifv procijenili su odnos između gubitka zuba i promjena u prehrani kod 31.813 muških zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u velikom višegodišnjem istraživanju o zdravstvenim navikama. Mjerilo se uzimanje specifičnih namirnica i hranjivih tvari, poput voća, povrća, vlakana, kolesterola, nekih masnoća i vitamina.

Zdravi zubi

Tijekom istraživanja 78,3 muškaraca nije izgubilo ni jedan zub, 18.8 posto izgubilo je jedan do četiri zuba, a 3,8 posto pet i vise zuba. Primijećeno je da su muškarci koji su gubili zube, posebno u grupi "pet i vise", uzimali, bitno manje vlakana, voća i povrća, te vitamina E nego oni s vise zubi. A prehrana bez tih namirnica i tvari podloga je za nastanak kroničnih bolesti srca i probavnog sustava, pa i raka. Vrijedi, dakle, učiniti sve da se sačuvaju zubi.

Komentari