Muškarci i žene imaju čak i različite snove

Moguće je da žene dolaze s Venere a muškarci s Marsa, no i čak kad su na Zemlji oni ostaju svaki u svom svijetu.

Moguće je da žene dolaze s Venere a muškarci s Marsa, no i čak kad su na Zemlji oni ostaju svaki u svom svijetu. Velški ekspert za snove potvrdio je ono što su mnogi do sada samo pretpostavljali, a to je da čak i za vrijeme sanjanja ostaju prisutne razlike u spolu.

Dr Mark Blagrove, profesor psihologije na Sveučilištu u gradu Swansea, proučio je u sklopu svog istraživanja iskustva iz snova 100,000 ljudi. Rezultati koje je dobio pokazali su velike razlike između muških i ženskih snova, tako da čak i prosječni bračni par spavajući zajedno jedno do drugog u svijetu snova doživljavaju potpuno drugačija iskustva.

Ženski snovi najčešće iskazuju odgovornost spram posla i u sebi sadrže puno više emocija nego muški. Oni u prosjeku duže traju i često se bave stvarima vezanim uz dom. Pojavljuje se veći broj osoba, pogotovo onih s kojima su žene u porodičnoj ili rodbinskoj vezi.

U muškim snovima je prisutno puno više nepoznatih osoba. Oni često uključuju automobile, putovanja i nasilje. Muškarci, za razliku od žena, najčešće sanjaju seksualne odnose s nepoznatim im osobama. Prisutna je i tema uznemirenosti zbog ugrožene financijske sigurnosti.

Snovi o otkazu na poslu većinom su sastavni dio muških noćnih mora. Uz ove muško-ženske razlike istraživanje dr Blagrovea je pokazalo i to da se negativni snovi pojavljuju češće od onih pozitivnih. Čak i u snovima sretnih ljudi prevladavaju iskustva koja proizlaze iz situacija koje nisu ugodne.

Snovi

Značenje pojedinih snova
Iako većina istraživača snova ističe kako interpretacije snova ovise o svakoj pojedinoj osobi koja ih sanja, ipak postoje neke zajedničke teme.
Padanje u snu se povezuje s nesigurnošću.
Proganjanje ide uz sklonost bježanja od suočavanja sa životnim problemima.
Gubljenje zuba je znak da ste zabrinuti svojim izgledom.
Besciljno trčanje upozorava na iscrpljenost od pretjeranog rada.
Letenje se povezuje uz preuzimanje kontrole nad svojim životom.
Ukoliko ste u snu goli, to je znak želje za komunikacijom, jer skidanje odjeće predstavlja uklanjanje barijera u odnosima.
Snovi u kojima srećete različite poznate osobe, a pogotovo ukoliko ste im prijatelji, simboliziraju idealizirane verzije onih koje poznajete u svakodnevnom životu.
 

Pripremio: Igor Ognjenović

Komentari

Igor Ognjenović
Igor Ognjenović

Igor Ognjenović je voditelj i redovni predavač Centra za astrološku edukaciju u Zagrebu. Astrologijom se počeo baviti u sklopu američkog Rosicrucian Fellowshipa, a tradicionalnu astrologiju specijalizirao na Academy of Predictive Astrology pod vodstvom Roberta Zollera. Svoje tekstove iz područja astrologije, duhovnosti i znanosti objavljivao je u Jutarnjem listu, Fokusu, Astro magazinu i Svjetlosti. Napisao je knjigu "360 Pandorinih kutija - simboli za stupnjeve Zodijaka".