Zimske bebe su veće i pametnije

Nakon što su se potrudili i sedam godina proučavali razvoj preko 20,000 djece širom svijeta znanstvenici...

Nakon što su se potrudili i sedam godina proučavali razvoj preko 20,000 djece širom svijeta znanstvenici sa Sveučilišta u Harvardu su definitivno zaključili da postoji velika razlika prema godišnjem dobu rođenja. Po spomenutom istraživanju, bebe rođene po zimi su daleko veće i mentalno sposobnije nego one rođene po ljeti. Uočene razlike znanstvenici tumače različitom ishranom majki.

Bebe koje se rađaju zimi preko svojih majki u mjesecima prije poroda dobivaju kvalitetniju hranu jer je dostupna veća količina voća i povrća. Isto tako vjerojatno na njihovo formiranje utječu i hormoni koje stimulira sunčevo svjetlo. Primijećeno je da Afrikanke koje su se preselile u Veliku Britaniju rađaju veći postotak djece kasnije sklone šizofreniji nego što je uobičajeno. Razlog tome je što u Velikoj Britaniji ima puno manje sunca nego u rodnoj im Africi.

Po svemu tome moglo bi se zaključiti da će zimske bebe zbog brojnih prednosti postati optimističnije od onih ljetni, no znanstvenici kažu da nije tako. Upravo suprotno, ljetni mališani zrače puno većim optimizmom. Razlog za to se pokušava pronaći u hladnom vremenu koje tek rođene bebe zimi učini pesimističnima za čitav daljnji život.
 

Komentari