Prehrana djece do prve godine

Do petog mjeseca života dijete će samo uz majčino mlijeko biti sito i zdravo rasti. No, kako raste i razvija se...

Do petog mjeseca života dijete će samo uz majčino mlijeko biti sito i zdravo rasti. No, kako raste i razvija se, ni majčino mlijeko niti ostali mliječni pripravci više ne zadovoljavaju njegove potrebe. Pogotovo mu nedostaju vitamini i minerali, posebice željezo. Vrijeme je, dakle, za novu hranu i okuse.

Kad navrši četiri mjeseca počnite svojoj bebi davati sokove. Uglavnom se počinje s voćnim sokovima, a izuzetak je sok od mrkve. Počnite s malim količinama, pa ih postupno povećavajte.

Hrana za djecu

Nakon sokova u prehranu svojeg mališana počnite uvoditi voćne kašice (također postupno). Kombinirana kašica, koja osim preparata mlijeka i voća, sadrži i žitarice, povećava kalorijsku vrijednost obroka, oplemenjuje i razvija okus djeteta, te dodaje povećane količine B vitaminskog kompleksa. U toj dobi morate početi kontrolirati količinu obroka, jer već se tada djeca mogu naviknuti na ovakve obroke i postoji opasnost da prekomjerno dobiva na težini (razvoj početne pretilosti). Ako se u međuvremenu pokažu neka alergijska oboljenja, morate izbaciti namirnicu ili namirnice koje ih izazivaju.

Nakon voćnih, uvode se kašice od povrća. Povrće obrocima daje opet novi okus (pripremite se na "borbu", jer mnoga djeca nisu oduševljena slanim) i dodatne vitamine i minerale.
Meso se na bebin jelovnik uvodi posljednje, i to nakon navršenog petog mjeseca života djeteta. Tada obroci postaju raznovrsniji, ali se povećava mogućnost alergijskih reakcija. Zato svaku takvu namirnicu treba postupno uvoditi u malim količinama (poseban je oprez potreban u obiteljima u kojima već ima slučajeva alergija).

Počnite s kuhanim mesom i koristite juhu pri pripremi kašice od povrća. Najprije se uvodi meso peradi i teletina, a postupno i druga mesa (mlada janjetina, kasnije junetina, a najkasnije svinjetina i govedina).
 

Komentari