Tako su fini, ali oprez!

Možda je upravo neka od vaše omiljene hrane uzrok prekomjernih kilograma. Evo osam najopasnih...

Cappuccino, macchiato
Šalica crne kave (bez šećera) nije problem. Ali kava pretrpana šećerom, punomasnim mlijekom tučenim vrhnjem lako bi vas mogla koštati stotina kalorija. Povremeno uživanje u takvim napicima je u redu, ali neka ne postane svakodnevna navika. Pijete li takvu kavu svaki dan, uzmite najmanju, s nemasnim mlijekom i šećer zamijenite umjetnim zaslađivačem.

Krafne, piroške
Iako praktični za brzi doručak ili međuobrok, ovi pekarski proizvodi od tijesta mogli bi vam se brzo nakupiti na bokovima. Zašto? Previše tijesta, previše masnoće, previše šećera. Priuštite ih si samo povremeno i ako je moguće u što nemasnijoj i što manje slatkoj verziji.

Kokteli

Sportski napici
Osim ako ne vježbate dulje od jednog sata, ne trebaju vam sportski napici. Možda su boljeg okusa od vode, a Vi popijete li litru takvog napitka, bit ćete bogatiji (čitaj deblji!) za 240 kalorija. Ne podnosite li običnu vodu, dodajte nekoliko kriški naranče ili limuna ili uzmite vodu s okusom bez kalorija (ili minimalno).

Gazirana pića
Mala limenka (0,33) običnog gaziranog napitka sadrži oko 150 kalorija. Samo jedna limenka na dan, bez da ste išta drugo promijenili u prehrani, do kraja godine može vam donijeti sedam kilograma više, upozorava relevantno istraživanje. Ako ih baš morate piti, birajte one dijetalne, bez šećera.

Energetske pločice
Zvuče kao najzdravija hrana, ali često nisu bolje od šećernih tabli. Neke sadrže i po 400 kalorija i mogu biti prepune šećera. Ne možete li ih se odreći, barem birajte one manje, od 30 grama, s manje masnoće, cjelovitim žitaricama.

Cappuccino

Majoneza
Vrlo je ukusna u sendvičima, ali budite oprezni, jer samo jedna žlica majoneze ima 12 grama masnoće i 110 kalorija, zato uzmite samo jednu žlicu. Ili još bolje, prijeđite na
light verziju.

Dressing za salatu
Salata je najbolji prijatelj dijete, zar ne? Ne kad pliva u dressingu! Žlica punomasnog dressinga ima oko 50 kalorija, stoga se ograničite na samo jednu žlicu ili još bolje salatu začinite niskokaloričnim umakom ili balzamskim octom.

Kokteli
Ako i niste od onih koji s prijateljima često odu na happy hour, ljeti im nećete odoljeti. Razmislite o sljedećem: 2,5 dl džina i tonika ima 160 kalorija, a ista količina daiquirija 430. Znate li da ćete poslijepodne uživati u koktelima, toga dana smanjite kalorije negdje drugdje. I ograničite se na samo jedno piće, najbolje čašu šampanjca ili vina, koji su značajno manje kalorični.
 

Komentari