Andresr/Shutterstock

Zašto je važno vježbati?

„Joga je neko istezanje, a Pilates valjanje po podu i loptama..“ – tvrdnje su koje sam nebrojeno puta čula. Uglavnom od osoba koje nisu probale niti jedan od navedenih programa vježbanja.

Kada je rekreacija u pitanju, brojne su predrasude i dezinformacije još uvijek prisutne u glavama ljudi i javnom mnijenju. Jedna od tipičnih je i kako žene u teretani, pa čak i od vježbi s bučicama od jednog ili dva kilograma, dobivaju mišićnu masu! I, naravno, ona standardna „Nemam dovoljno kondicije za aerobik“ ili „Predebela sam za vježbanje.“

Prava informacija na pravom mjestu, kao i interes javnosti za vježbanje s ciljem poboljšanja zdravlja i prevencije oboljenja, još uvijek su nešto na čemu, kao društvo, moramo dobrano poraditi. Informirati, educirati, promovirati, naročito među mladim generacijama, ali i onim starijima koje su uvjerene kako je njihovo vrijeme za vježbu davno prošlo, što ni približno nije istina. Jednako kao što ne možete biti predebele za aerobik! Mnoge „debele“ su se ipak usudile doći, a nakon nekog vremena i oduševile pozitivnim promjenama na tijelu! Jednako kao i oni koji su se okušali u Jogi ili Pilatesu i otkrili kako se radi o vrlo cjelovitim i kompleksnim vježbama snage, koje aktiviraju čitavo tijelo, oblikuju ga, učvršćuju i istežu, produbljuju disanje i, u svojim naprednim inačicama, nisu nimalo lagane.

Grupni rekreativni programi odavno više nisu samo aerobik, kako ih mnogi još uvijek nazivaju, misleći pritom na intenzivne treninge koje ne mogu izdržati i komplicirane koreografije koje ne mogu pratiti. Unazad gotovo dva desetljeća grupni su rekreativni programi prešli dugačak put i spustili se od gore navedenih skakutanja do svakog prosječnog rekreativca koji je u zreloj ili starijoj dobi, nema kondicije, umoran je, nema iskustva u vježbanju, ali zato ima bolove u koljenima i donjem dijelu leđa.

Rekreativni programi 21. stoljeća prilagođeni su svakome tko želi učiniti nešto pozitivno za svoje tijelo i zdravlje i svakome tko se želi pokrenuti i potaknuti energiju u tijelu da poteče. Programi niskog intenziteta su statični, oprezni, kontrolirani i prilagođeni početnicima, starijim generacijama te onima koji već imaju određene ozljede. Rekreativni grupni programi danas se kreću od onih vrlo laganih, korektivnih, fizioterapeutski orijentiranih i neagresivnih za tijelo i njegove najosjetljivije zone, preko onih srednjeg intenziteta za učvršćivanje i oblikovanje tijela, pa do onih najintenzivnijih, najzahtjevnijih, najkompleksnijih i najtežih, za one koji žele maksimum kondicije i kalorijske potrošnje.

Stupnjevi, varijante, kombinacije i različiti intenziteti danas su vrlo brojni i raznoliki te za svakoga postoji idealan program i razina opterećenja. Važno je samo pitati, informirati se i zatražiti savjet stručnjaka o pohađanju programa koji vama individualno najbolje odgovara. Neke se pozitivne promjene osjete, pa čak i vide već nakon nekoliko mjeseci. A zadovoljstvo vlastitim napretkom, opuštenošću i vitalnošću najbolja je nagrada koju možete dobiti, kao i najbolji mogući argument pri edukaciji i informiranju onih koji su još uvijek neaktivni ili skeptični.

 

 

Bojana Muačević Gal, prof. kineziologije
Centar kulture tijela Gea
www.centargea.com

Komentari