Kako se riješiti gljivične infekcije na stopalima

Gljivične infekcije su vrlo raširen problem. Gljivice se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela, kao što su nožni prsti, ruke, a postoji i slučajeva gdje su se pojavile i na tjemenu. Kako bi se gljivice brzo razmnožile, potrebna im je vlaga i malo topline.

Gljivične infekcije su vrlo raširen problem. Gljivice se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela, kao što su nožni prsti, ruke, a postoji i slučajeva gdje su se pojavile i na tjemenu. Kako bi se gljivice brzo razmnožile, potrebna im je vlaga i malo topline. U većini slučajeva gljivične infekcije su bezopasne, no znaju stvarati velike probleme, stoga je najbolje da ih što prije uklonite i spriječite novu pojavu bolesti.

gljivicna infekcija

Gljivice najčešće napadaju predio stopala, očituju se crvenilom i oštećenom kožom. Bolest često miruje, i pojavi se nakon određenog vremena. Bolest se najčešće javlja između nožnih prstiju, a može se proširiti na nokte, gdje uzrokuje propadanje.

Ako zamijetite pojavu gljivica među prstima, što prije kontaktirajte liječnika. Liječnik će vam prepisati sredstvo koje bi trebali koristiti najmanje 6 tjedana. No postoji preventivna metoda, u ljekarni možete kupiti sredstvo u obliku praška koji stavljate u obuću. Ovo sredstvo sadrži aktivne tvari koji će spriječiti pojavu gljivica.

Gljivice na noktima, su također vrlo opasne. Liječnik opće prakse bi vas trebao poslati kod dermatologa. Dermatolog će determinirati analizom tkiva nokta, radi li se o gljivičnim bolestima, ili nekim drugim. Razlog ovomu je što gljivične infekcije imaju slične simptome nekim drugim bolestima. Ako se radi o infekciji prvog stupnja, tada će vam dermatolog prepisati posebnu kremu koja će prodrijeti u strukturu nokta i uništava gljivice. No ako ste u opasnijem stadiju, tada liječenje može potrajati do 12 mjeseci, ili sve dok ne izraste novi nokat.

Kako bi vam pomogli da izbjegnete gljivične infekcije za vas smo priredili par savjeta:

- Izbjegavajte hodanje po mjestima gdje su pogodni uvjeti za razvoj gljivica (dvorane za vježbanje, bazene, teretane,…)

- Nemojte koristiti tuđe ručnike

- Ako se jako znojite koristite sprej koji smanjuje znojenje

- Izbjegavajte sintetičku odjeću

- Usisavajte tepihe barem dva puta tjedno

- Na bazenima koristite plastičnu obuću, koju kasnije možete lako oprati
 

Komentari