Kako zainteresirati dijete za učenje?

Vaš dijete očekuje da mu pomognete pregledati nove knjige, iskoristite tu priliku da mu u novim udžbenicima...

Vaš dijete očekuje da mu pomognete pregledati nove knjige, iskoristite tu priliku da mu u novim udžbenicima pokažete neka zanimljiva poglavlja, neku ilustraciju i tako potaknete njegovu zainteresiranost.

Zamolite da vam pročita nekoliko redaka iz čitanke, možda nešto iz povijesti ili zemljopisa. Vaša zainteresiranost može dijete potaknuti da samo potraži još informacija. Instrukcije su najčešće plaćeno društvo pri učenju, jer nije uvijek u pitanju nerazumijevanje gradiva nego nedostatak želje za samostalno učenje.

Brzo učenje

Umjesto da plaćate instruktorima, sami pravite društvo svojem djetetu i pokažite da vas zanima to što radi. Iznenadit će vas rezultati. Mnogi će sada reći da za to imaju premalo vremena, ali kakvu poruku šaljete djetetu ako vas ne zanima ono što radi? Poruka je da školsko gradivo nije interesantno, a ono što uči vas ne zanima. Dijete također ne može o tome drugačije misliti.

Ako pred djecom govorite negativno o školi i profesorima, ne možete očekivati niti da dijete ima pozitivan stav. Stavovi se formiraju u obitelji, kopiranjem ponašanja roditelja i prihvaćanjem njihova mišljenja, bar dok su djeca manja i dok su im roditelji uzor u ponašanju. Dok ga još možete oblikovati potrudite se s pozitivnim stavom djetetu približiti školovanje.
 

Komentari