Marcel Jancovic/Shutterstock

Odgoj dvogodišnjeg djeteta

Nema sumnje, druga godina života je doba izražavanja sebe.

Nema sumnje, druga godina života je doba izražavanja sebe. Već vam je dobro znano da vaš dvogodišnjak umije odlično izgovoriti "Ne!", ali ta se izražajnost pojavljuje i na mnogo pozitivniji način. Dijete već možda pokušava narisati autoportret, zna odigrati bitku između dvije lutke ili prirediti samostalni koncert na kuhinjskim loncima. Iako su roditelji uzbuđeni novim vještinama, istodobno su i pred izazovom.

Potičite njegove talente

Treba mašte da bi se djetetu koje puže osigurao siguran prostor u kojem će moći istraživati svijet a da ga se pretjerano ne optereti. Nije uvijek lako ni odgovoriti na iznenadni izljev djetetovih umjetničkih napora. Što bi roditelj trebao reći kad narisano lice više nalikuje na ispuhani balon s nekoliko ogrebotina umjesto očiju, usta i nosa? Ili kad su prvi pokušaji ovladavanja glasovirom više nalik na pokvarenu gramafonsku ploču nego na bilo kakvu glazbu? Osim toga, nije li istina da je dijete ili talentirano ili nije? Ima li tada uopće smisla poticati stvaralački proces?

Činjenica je da sva djeca imaju nekih talenata, a razlozi su brojni da se roditelji potrude i potiču djetetove umjetničke porive čak i onda kad djetetu baš i nije suđeno da postane drugi Pablo Picasso ili Ivo Pogorelić.

Vrijednost stvaralačkog procesa sastoji se u tome da djeci omogućava nesvjesno intuitivno razmišljanje, da budu prilagodljivi u pristupu rješavanju problema te da nauče izražavati svoje misli i osjećaje. Stvaralaštvo će potaknuti gotovo svako područje života vašega djeteta, od njegovog profesionalnoga uspjeha do akademskih dostignuća društvenosti. U tome je često i ključ kasnijega ispunjenog i sretnog života.

Lako ćete opaziti da je dijete talentirano, ali je taj talent lako i pokvariti. Trik je u tome da dobro procijenite kada se pridružiti djetetu u istraživanju, a kada promatrati sa strane kako ono samo otkriva i stvara.

Nemojte kritizirati

Sve i da se može otkriti ima li vaše dvogodišnje dijete umjetnički talent, što biste time dobili? Kreativni pothvati omogućuju djetetu da na zabavniji način spoznaje svijet oko sebe. Vaš je posao da s njim uživate, a ne da ga ocjenjujete. Razmazuje li vaše dijete boju po cijelom papiru ili samo povlači jednu crtu - što vas briga! Neka samo otkriva svijet boja i svoje stvaralačke porive. U to doba djecu više zanima istraživanje boja i oblika nego konačni proizvod njihovoga rada. Svaki Polako s podukom

i Satovi umjetnosti i glazbe mogu potaknuti djetetovu kreativnost, ali ni previše dobroga nije uvijek najbolje rješenje. Stoga, polako s podukom. Dijete bi se od prevelike ponude moglo naći u zbrci i ne bi se moglo dobro usredotočiti na samo jednu igru. Dijete kojemu je na raspolaganju previše kreativnih igara, na kraju bi ih moglo, prezasićeno ponudom, sve napustiti.

Kreativnost dolazi iznutra i nitko je ne može izvana nametnuti. Umijete li dozirati prigode u kojima se dijete može stvaralački izražavati, pružit ćete mu ono stoje najvažnije za njegov kasniji život - razumijevanje sebe i onoga što misli i osjeća.

J.B.

Komentari