Pretilosti kod djece

U današnjici sve veća pozornost se pridaje ovom vrlo ozbiljnom i opasnom problemu koji zahvaća sve više djece širom svijeta.

Dok mnoga ministarstva zdravlja i svjetske organizacije za zdravlje svim silama pokušavaju ovom vrlo ozbiljnom problemu stati na kraj, stručnjaci diljem svijeta su se složili oko toga da ovaj problem počinje doma.

Roditelji što prije trebaju shvatiti ozbiljnost situacije koja se nalazi pred njima, te potaknuti djecu da u svoj organizam unose samo zdravu hranu i to u normalnim količinama. Djeca su vakodnevno izložena reklamama za nezdravu hranu. Upravo zbog ovog razloga roditelji trebaju inzistirati na zdravoj hrani i svakodnevno ih na različite načine informirati o lošim stranama nezdrave hrane.

Prilikom kupovine namirnica vrlo lako možete prepoznati nezdrave namirnice kad pročitate sastav. Ako ne možete pročitati većinu izraza na namirnici, tada možete biti sigurni da ta namirnica nije dobra za vaše zdravlje i za zdravlje vaših ukućana. Hrana koja ima dugi rok trajanja vrlo vjerojatno sadrži visoku razinu konzervansa i to isto trebate izbjegavati.

Prilikom izbora hrane bazirajte se na svježe mliječne i mesne proizvode. Tražite hranu koja vam ima prirodnu boju, ne onu koja samo lijepo izgleda.

Lokalna tržnica bi trebala biti mjesto koje posjećujete barem dva  puta tjedno. Lokalne tržnice gotovo uvijek imaju svježe voće i povrće. Što češće budete posjećivali lokalnu tržnicu bolje ćete moći prepoznati koji od prodavača ima svježiju i kvalitetniju robu. Stručnjaci kažu da je meso važno za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta također savjetujemo da ga kupujete u obližnjoj mesnici.

Da bi na brz i lak način informirali vaše dijete o lošim i nezdravim namirnicama pustite ga da vam se pridruži prilikom kuhanja na taj način ćete kroz pripremu informirati dijete i prenijeti mu zdrave navike življenja. Vrlo je važno da atmosfeta u kuhinji uvjek opuštena i zabavna. Na ovan način ćete dijete potaknuti da samo shvati koliko je zapravo važno jesti zdravu hranu, te će ju radije jesti zbog toga što je pomagalo u pripremi.

Djeca trebaju od malih nogu naučiti važnost hranjivih tvari na njihov organizam i zdravlje. Učenje o zdravlju pretvorite u njegove omiljene igre.

Stručnjaci napominju da učenjem djeca polako kako odrastaju shvaćaju važnost uravnotežene prehrane i s vremenom će im ući u naviku da i kad odrastu konzumiraju samo zdrave namirnice.

Komentari