Mali trikovi za pospremanje igračaka bez problema

Uz pomoć malo kreativnosti, pospremanje igračaka ne mora biti mukotrpan proces!

Svi roditelji imaju isti problem, hrpe igračaka po cijelom stanu i koliko god ih kupili i vraćali na njihovo mjesto uvijek se nađe neka ispod stola ili kreveta. Stoga donosimo nekoliko savjeta za poticanje djece na zajedničko pospremanje.

Zajedničkim snagama pospremite igračke

Trogodišnjaci i četverogodišnjaci su dovoljno veliki da pospreme za sobom, ali se od njih ne može očekivati da to učine sami. Važno im je dati vrlo jasne upute, jednu po jednu. Još je bolje ako pokažete ono o čemu govorite, jer djeca tako lakše shvate što od njih očekujte, a i bolje se usredotoče na sam posao. Iskustvo govori da zajedničkim pospremanjem ujedno podučavate dijete da je zajednički rad mnogo zabavniji - a posao prije gotov, nego kada ga netko mora obaviti sam.

Glazba podiže raspoloženje i pomaže da čišćenje prođe bez problema

Glazba je vrlo ugodan i kreativan način da i najteži i najdosadniji zadaci postanu prihvatljivijima. Zato pustite živahnu glazbu prije nego krenete u čišćenje neuredne sobe. Bach sigurno ne bi imao isti učinak i potaknuo na čišćenje, no zato ga možete slušati kad završite posao. Naravno, možete i sami pjevati. Zgodno je, a i djeci se sviđa kad u pjesme dodate njihova imena.

Pospremanje igračaka

Važno je pravo vrijeme

Odredite spremanje igračaka neposredno prije igre vani. To sjajno funkcionira, jer djeca odmah shvate da će, ako brzo sve pospreme, ostati više vremena za igranje vani. Istu taktiku možete primijeniti i kod kuće spremajući igračke prije neke zanimljive aktivnosti, primjerice prije odlaska u kino ili na igralište. Obrnuto, najgore vrijeme za čišćenje je neposredno prije spavanja. Izbjegnite to svakako, jer svi ćete postati nervozni.

Objasnite djeci razloge pospremanja

Djeca moraju shvatiti kako se stan ne posprema samo zato što njihova mama voli urednost. Morate im pojasniti da se pospremajući sama brinu o svojim igračkama. Na taj način djeca dobivaju osjećaj odgovornosti koji će s vremenom više razviti. Trogodišnjaci su dovoljno odrasli da povežu uzroke i posljedice - ostave li igračke razbacane po sobi, moglo bi se dogoditi da se potrgaju ili zagube. Dakle, njihov je posao da sačuvaju vlastite stvari i pospreme ih tamo gdje će ih drugi put moći pronaći.
 

Komentari