Savjeti kako staviti djecu na spavanje bez problema

Uspavati vaše dijete je malo teže nego ga smjestiti u krevet. Za vas smo priredili par savjeta kako stvoriti zdravu rutinu za spavanje svaku večer.

Uspavati vaše dijete je malo teže nego ga smjestiti u krevet. Za vas smo priredili par savjeta kako stvoriti zdravu rutinu za spavanje svaku večer.

1. Temperatura u sobi neka ne bude previsoka, u zimskom periodu neka bude približno 18°C. ako je zrak u sobi suh, možete staviti tihi ovlaživač zraka.

2. Neka svaku večer idu spavati u isto vrijeme. Djeca se osjećaju sigurno i lakše će zaspati kada im se stvori rutina. Ovim osiguravate dovoljno sna i osjećaj sređenosti.

3. Pokušajte smanjiti video igrice, računalo, televiziju sat do dva prije spavanja.

4. Nemojte im dozvoljavati da ostanu budni duže od jednog sata nakon što im je vrijeme za spavanje. Ako im dozvolite da duže budu budni, u ponedjeljak će im se biti teže ustati. Smislite neke aktivnosti koje će djetetu dati razlog da se bude vikendom.

Djeca i spavanje
Wavebreakmedia ltd/Shutterstock.com

5. Recite djetetu pet do deset minuta prije spavanja da polako završavaju sa igrom ili što god već rade.

6. Stvorite ritual prije spavanja u kojem će vaše dijete sudjelovati svaku večer. Izaberite tihe i lagane aktivnosti kao što je čitanje priča ili pjevanje uspavanki. Na primjer možete čak spojiti više aktivnosti, prvo pričanje priče, pa pjevanje uspavanki.

7. Vodite računa u fiziološkim potrebama svog djeteta kako ne bi bilo razloga za buđenje po noći. Pobrinite se da na sebi ima udobnu pidžamu te da mu je uvijek pri ruci omiljena životinja ili dekica. Možete staviti čašu vode kraj kreveta ili pak lagano odškrinuti vrata.

8. Stvorite higijenske navike kod vaše djece prije spavanja, svaki dan obavezno pranje zubića, umivanje i pranje ruku.

9. Ako su starija djeca budna, vodite računa da budu tiho kako ne bi ometali san mlađeg brata ili sestre.

Komentari