Kako djetetu smanjiti strah od liječnika?

Nije rijetkost da se u pedijatrijskim ambulantama može vidjeti nervozni roditelj i uplašena djeca. Nije niti malo čudno da su djeca preplašena na sam spomen doktora...

Nije rijetkost da se u pedijatrijskim ambulantama može vidjeti nervozni roditelj i uplašena djeca. Nije niti malo čudno da su djeca preplašena na sam spomen doktora, jer ga nikad ne posjećuju, a da ih nešto ne boli i velika je vjerojatnost da će ih bosti, bilo da će dobiti injekciju ili će morati dati krv.

Strah od liječnika

Budite pripremljeni kako bi odlazak kod liječnika olakšali djetetu i sebi, te pripremate dijete na neizbježne susrete s iglama i injekcijama.

Da bi dijete lakše prihvatilo cijepljenje ili vađenje pokušajte mu objasniti potrebu za injekcijom. Djeca iznad 3 godine razumiju kad im kažete: "Treba ti injekcija da bi se što prije mogao igrati s ostalo djecom“, djeca starija od 5 godina mogu shvatiti da se iz krvi može saznati mnogo o zdravlju“, te da će liječnik na temelju krvi znati kada će ozdraviti."

Nikako nemojte reći da će ga/nju boljeti, djeca u svojoj glavi ne mogu razlučiti da li će ga jako boljeti ili će prouzročiti samo nelagodu, kroz razgovor koristite nježne izraze npr. bockati, uštipnuti ili da će osjetiti nešto kao ubod komarca.

Pokažite djetetu postupak kako će izgledati vađenje krvi tako da simulirate postupke koje će provoditi medicinska sestra na sljedeći način: Natopite blaznicu vodom, te pređite preko mjesta gdje bi ga/nju medicinska sestra ubola, stisnite djelić kože i oponašajte ubod blagim štipanjem noktima pa opustite pritisak.

Nikako nemojte govorite djetetu da neće "ništa osjetiti", jer će nešto sigurno osjetiti, više neće imati povjerenja u vas.
 

Komentari