Prednosti omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su višestruko zasićene. Ove kiseline su sastavni i vrlo koristan dio velikog broja masnoća, no ne baš svih masnoća.

Ljudsko tijelo inače ne proizvodi omega-3 masne kiseline, no to ne znači da mu one nisu prijeko potrebne. Provedena su brojna istraživanja, i vrlo veliki dio stručnjaka se slaže oko jedne stvari, a to je sa su omega-3 masne kiseline iznimno dobri čuvari zdravlja. Osim toga što čuvaju naše tijelo, omega-3 masne kiseline poboljšavaju naše raspoloženje, a također se i vrlo uspješno bore protiv problema sa viškom kilograma.

Od dokazanih učinaka možemo napomenuti da snižavaju razinu triglicerida u našoj krvi, te da vrlo uspješno pridonose snižavanju razine kolesterola.

Pokušajte izbjegavati povećan stres i umor koji mogu dovesti do nestanka omega-3 masnih kiselina, bez obzira na to da li imate uravnoteženu prehranu.

Od namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline možemo spomenuti ulje, no ne baš svako ulje. Ulje koje sadrži najveće količine omega-3 masnih kiselina je ulje repice, te orahovo ulje. Kod nas su ove dvije vrste ulja slabo zastupljene, jer većina ulji za kuhanje i pripremu hrane koriste suncokretovo ulje. Korištenje puno suncokretovog ulja nije toliko dobro za naš organizam, jer ono sadrži iznimno visoku razinu omega 6. Kao što smo već spomenuli, korištenjem jedne skupine masnih kiselina, uništava prirodnu ravnotežu, a u ovom slučaju je to prevelika doza omega 6 koji sprječava asimiliranje esencijalnih omega-3 masnih kiselina.

U mediteranskoj kuhinji je vrlo zastupljeno maslinovo ulje, bez kojeg je vrlo teško zamisliti pripremu omiljenih jela od ribe ili preljeva za salatu. Prema zadnjim istraživanjima maslinovo ulje je vrlo dobro i za kuhanje, što se do negdje prije nije preporučivalo jer se smatralo da kuhanjem a ovom vrstom ulja možete naštetiti svom organizmu. S druge strane, prženje na maslinovom ulju je iznimni štetno. Iako maslinovo ulje ne sadrži omega-3 masne kiseline, ono sadrži zasićene masne kiseline, te je vrlo uspješan antioksidant.

Ribe su također jedan od vrlo velikih izvore omega-3 masnih kiselina, a pogotovo su bogate ribe iz hladnih mora. Ako ste u mogućnosti, barem dva puta tjedno u svoj plan prehrane uključite vrste riba kao što su inćuni, srdele, tune, skuše i pastrvu.

Znanstvenici širom svijet upozoravaju je da prekomjerno unošenje omega-3 masnih kiselina u naš organizam može vrlo ozbiljno narušiti prijeko potrebnu prirodnu ravnotežu koju čine razne skupine masnih kiselina (omega 6) koje su jednako kao i omega-3 masne kiseline potrebne kako bi naš organizam uspješno funkcionirao. Kao što već znamo prekomjerne količine bilo koje namirnice nije dobro za organizam isto znači i za omega-3 masnim kiselinama.

Komentari