Pravilno držanje

Sama kralježnica nije ravna, pa bi bilo pogrešno da se moramo držati potpuno uspravno. Kralježnica ima oblik slova S, upravo zbog takvog oblika ima sustav amortizacije...

Sama kralježnica nije ravna, pa bi bilo pogrešno da se moramo držati potpuno uspravno. Kralježnica ima oblik slova S, upravo zbog takvog oblika ima sustav amortizacije, te nam omogućava hodanje. Da nam je kralježnica sasvim ravna, došlo bi do pucanja pri određenom opterećenju.

Na oblik kralježnice veliki utjecaj ima genetska predispozicija, položaj zdjelice i niz drugih čimbenika.

Bolovi u kralježnici proizlaze zbog slabije razvijenih mišića koji moraju biti dovoljno snažni da bi držali kralježnicu, no oni najčešće nisu pravi krivci za pogrbljeno držanje. Problemi s leđima proizlaze iz raznolikijih i kompleksnijih poremećaja držanja.

Pravilno držanje kralježniceProblemi s kralježnicom mogu se pojaviti kod žena s većim grudima, kao i kod onih koji imaju preveliku tjelesnu težinu, jer veća tjelesna masa više opterećuje kralježnicu i uzrokuje bolove, te kod onih žena koje nose ekstremno visoke potpetice.
Pravilno držanje ako se ne ispravi na vrijeme još u djetinjstvu, stvara problem u odmakloj dobi.

Da bi se uspješno ispravile deformacije kralježnice, moraju se poduzeti koraci u vrijeme razvoja, prije nego se kralježnica sasvim formira i zauzme svoj konačni položaj.

Ako primijetite nepravilno držanje kod djeteta potražite stručnu pomoć dok se kralježnica nije formirala, odgovarajuće liječenje u pravilu ih vraća u normalno stanje, no ako se bolest zanemari leđa će se nepravilno kriviti, a kasnije će to biti teško ispraviti.

Također, u novije vrijeme, istraživanjem prvog kralješka, Atlasa, došlo se do otkirća da je kod 112 od 114 ispitanih osoba, prvi kralježak zapravo potpuno isčašen te je on stvarni uzročnik kako bolova u donjem dijelu leđa, tako i čestih migrena. Metoda kojom se Atlas vraća u svoje prvobitno stanje (Atlas ProFilax) je potpuno bezopasna i bezbolna i navodno je pokazala rezultate kod svih pacijenata koji su bili podvrgnuti tretmanu.

Komentari