Unsplash/Pixabay

Odmornost nakon neprospavane noći

Pomanjkanje sna je predmet brojnih vojnih i znanstvenih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni sat spavanja djeluje na vojnike, astronaute, pilote, vozače kamiona, liječnike i radnike u smjenama.

Može li čovjek biti odmoran nakon neprospavane noći? Naravno da ne može, reći će svatko tko je prošlu noć proveo uz bolesno dijete, hitni posao ili u brizi zbog važnog događaja sljedećeg dana.

Možda niste u pravu! Pomanjkanje sna je predmet brojnih vojnih i znanstvenih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni sat spavanja djeluje na vojnike, astronaute, pilote, vozače kamiona, liječnike i radnike u smjenama. Srećom, nisu se zaustavili samo na popisivanju i katalogiziranju posljedica gubitka sna, nego su došli i do zanimljivih podataka o tome kako biti odmoran poslije malo sna.

Prvo i najvažnije: opustite se

Uzrujavanje zbog toga što ste malo spavali samo vas čini još napetijim. Čak i da se spremate za važno sportsko natjecanje, nesanica ne bi trebala bitno utjecati na rezultat. Više će patiti vaše psihičke sposobnosti. Samo dva sata manjka sna negativno će utjecati na koncentraciju, sposobnost rješavanja problema i stvaralačko razmišljanje. Zato budite posebno pažljivi recimo pri doziranju lijeka djetetu ili izračunavanju u nekom važnom poslovnom izvještaju. Provjerite dvaput!

Radite pod jarkim svjetlom

Podignite rolete, razgrnite zavjese, upalite sva svjetla u stanu ili na poslu. Žarko, izravno svjetlo fiziološki potiče tijelo, a i um, pokazuju istraživanja. U jednom istraživanju, žene su nakon neprospavane noći podvrgli jakoj svjetlosti. Sve su redom bile budnije, brže su reagirale i bolje računale nego žene iz kontrolne skupine koje su boravile u prostoriji s prigušenim svjetlom. Iako tjelesni mehanizmi nisu sasvim jasni, znanstvenici smatraju da jarko svjetlo smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji potiče snenost.

Budite na nogama

Krenite u brzu šetnju ili se penjite stubištem kako biste potakli rad mozga i mišića barem na sljedeći sat vremena. Ne pretjerujte u tome: ako se naprežete preko mjere, samo ćete biti još umorniji. Morate li biti budni i pribrani, u uredu izbjegavajte duže sjedenje. Ustajte sa stolca što češće i protežite se. Da duže ostanete budni, pomoći će i žvakanje gume ili pisanje.

Budite društveni

Upustite se u telefonske razgovore ili s kolegama razgovarajte o poslu. U jednom proučavanju koje je provela NASA pospani piloti svakih sat vremena trebali prošetati i porazgovarati s drugima. Pokazalo se da su 25 minuta nakon toga bili odmorniji nego druga pokusna skupina pilota, koji su samo sjedili u kabini. U razgovoru međutim ne smijete biti pasivni slušatelj koji povremeno promumlja "da", "hm" ili rastegne lice u osmijeh. Morate aktivno sudjelovati i slušati što vam sugovornik govori da biste ostali budni.

Jedite laku hranu

Dugo se smatralo da je od masne hrane bez ugljikohidrata čovjek pospan. Sada su utvrdili da je pospan i nakon nemasnog jela bogatog ugljikohidratima. Istraživači sad vjeruju da nije važno što jedete, nego koliko jedete. Poslije obilatog obroka sva se krv slije u želudac kako bi pomogla pri probavi pa mozak ne dobiva dovoljno krvi. Čovjek je posebno pospan sat i pol nakon obilatog jela. Stoga jedite manje količine u više navrata, i to lagane hrane -perece, mrkvu, jabuke, tvrdo kuhano jaje, nemasni jogurt. Izbjegavajte slatka jela. Slatkiši će vas podići na trenutak, ali će nakon toga šećer u krvi naglo pasti i tjelesna će se energija smanjiti.

Snažno udišite svježe mirise

U nekom su istraživanju grupi ljudi ubacivali kroz ventilaciju u zrak miris paprene metvice svakih deset minuta. Pokazalo se da su uspješnije rješavali simulirani test vožnje nego kontrolna skupina. Iako još nije posve jasno kako miris peperminta i drugi osvježavajući mirisi djeluju na čovjeka, probajte svakih nekoliko minuta udahnuti nešto mirisa da vas prene iz pospanosti.

Ovlažite grlo i lice

Zna se da i blaga dehidracija pridonosi umoru. Stoga većina stručnjaka savjetuje da što češće pijuckate hladnu, svježu vodu i njome vlažite lice. Ako ništa drugo, povećane količine vode u tijelu natjerat će vas češće u nužnik pa će vas i na taj način držati budnima.

Budite na svježem zraku

Ne trebate biti stručnjak da biste znali da toplo i sparno vrijeme umara. Budniji ste na oštrom, svježem zraku. Stoga uključite ventilator ili klimu kako biste smanjili pospanost. Znajte, međutim, da će vas hladni zrak iz klime u automobilu držati budnim samo neko vrijeme - tek toliko da se možete skloniti s autoceste na sporednu cestu ili se dovesti do najbližeg motela i potražiti ležaj. Ne izazivajte sudbinu ako ste pospani na cesti!

Osvježite se glazbom

Otvorite radio i slušajte neku dramatičnu, snažnu glazbu, recimo opernu ariju - pomoći će vam da se razbudite. Ne možete li uključiti radio, otvorite prozore da vas razbudi buka s ulice... Izbjegavajte glazbu ugođaja ili brujanje strojeva, jer će vas još više uspavati.

Kako se vratiti u formu

Izdržali ste na nogama cijeli dan poslije neprospavane noći, ali kako dalje? Hoće li vam propušteni sati sna i dalje manjkati? Istraživači su utvrdili da ne trebate prerano otići u krevet. Naime, važno je koliko duboko spavate, a ne koliko dugo. Čak i da ste izgubili nekoliko noći za redom, trebati će vam svega dvije noći normalnog sna da se vratite u punu formu.

Nekoliko savjeta: želite li brzo i duboko zaspati, ne pijte kavu barem četiri sata prije odlaska u krevet. Slično djeluju i alkoholna pića pa ih navečer izbjegavajte. Jedite umjereno, tek toliko da ne idete spavati gladni, a ne toliko da vam probava ometa san.

J.B.

Komentari