Deklofenak/Shutterstock

Razvoj djeteta na psihološkoj razini

Svaki roditelj želi sve najbolje za svoje dijete, da je ono zdravo na fizičkoj i psihičkoj razini.

Zdravo tijelo, zdravo dijete

Dovoljna količina sna, vježbanja i zdrave prehrane su vrlo važne komponente svakoga čovjeka kako bi bio zdrav i sretan, no ovo je pogotovo odnosi na djecu. Djetetu trebate dati dovoljno mjesta kakao bi ono potrošilo svoju energiju, bilo da to znači laganog i nježnog istezanja nogu, puzanje do omiljene igračke ili pak ljuljanja naprijed i nazad, i tako neko vrijeme prilikom posjeta parku u kojem imaju ljuljačke za malu djecu. Na ovaj način ćete pomoći svome djetetu da uvijek bude dobre volje. Također je vrlo važno da svome djetetu omogućite nekakvu strukturu, neka djeca imaju potrebu za organiziranim rasporedom, dok druga rade nešto dok se ne umore.

Također obratite pažnju na povezanost između raspoloženja djeteta i neke hrane. Neki roditelji su otkrili da šećer daje djeci nalet energije, no šećer s druge strane može dovesti do probirljivosti. Alergije na hranu i osjetljivost također mogu igrati vrlo važnu ulogu u ponašanju vašeg djetetu i njegovom raspoloženju. Ako dojite, možete otkriti da vaše dijete postaje nervozno nakon konzumiranja određene hrane. Razgovarajte sa liječnikom vašeg djeteta ako sumnjate da su hrana ili pak sveopća prehrana djeteta povezana da bilo kakvim problemima.

Dozvolite im da se bore sa problemima

U prvih šest mjeseci djetetovog života, vrlo je važno da roditelji reagiraju na sve potrebe svoga novorođenog djeteta. U ovom razdoblju ne možete razmaziti svoje dijete, no ako nakon ovog vremena počnete skakati na svaku sitnicu, kao što je štucanje i slično možete mu uskratiti mogućnost da nauči nešto novo, snalažljivot. Stručnjaci napominju da je dobro da pustite djecu da malo plaču, ako im dajete dovoljno privrženosti i pažnje ostatak vremena.

Neki roditelji smatraju da svoje dijete čine sretnim tako da mu omoguće sve najbolje i da se pobrinu da mu ništa u životu ne krene pogrešno. Stručnjaci napominju da je ovo vrlo velika greška koju čini veliki broj roditelja. Djeca trebaju naučiti tolerirati neke situacije u kojima im nije ugodno, ili pak nisu sretni s tim situacijama. Dozvolite im da se bore, neka sami shvate kako neke probleme riješiti, na ovaj način ima pomažete da nauče sami kako se boriti kroz život.

Kako se vašem djetetu primiče prvi rođendan, ono će učiti toliko puno novih stvari. Neke od tih stvari su i sjedenje, puzanje, hvatanje predmeta rukom, polagano hodanje i pričanje. Svako postignuće će im podići samopouzdanje i osjećaj užitka za postignuti cilj. Nema potrebe da trčite samo zato što je vašem djetetu ispao medvjedić iz ruku, dajte mu malo vremena i ohrabrenja da sam pokupi svoga medu.

Stručnjaci kažu da dozvolite djetetu da samo pokuša ostvariti neka postignuća, ma koliko god ta postignuća bila teška ili frustrirajuća. Na ovaj način ćete mu pomoći da izgradi „rezervoar“ unutrašnje snage koja na koncu dovodi do velike sreće. Bilo da se radi o djetetu koje ima sedam mjeseci i pokušava puzati ili pak djetetu od sedam godina koje se suočava sa odvojenošću od majke, ono će kada tada uspjeti u tome, samo ako ne odustane prije nego postigne cilj. Ako se ovo čini malo grubo, na ovaj način roditelji pomažu svom djetetu da se samo počne snalaziti. Roditelj je tu da djete ohrabri i „pogurne ga“, a ono će samo shvatiti što treba učiniti da dosegne taj cilj.

Dozvolite im da budu tužni ili ljuti

Kako vaše dijete polako postaje starije, možete ga potaknuti da pokaže svoje emocije i izrazi ih verbalno. Čak i prije nego što dijete progovori, možete mu pokazati slike sa različitim izrazima lica i pitati ga na koje je onaj osjećaj koje ono upravo proživljava. Mlađa djeca će vrlo brzo shvatiti o čemu se radi, te razumjeti što znače riječi kao to je sreća i tuga. Kada djeca uspiju povezati riječ i svoje emocije, ono će puno lakše raspoznati i izraziti ono što trenutno osjećaju.

Stručnjaci ističu da roditelji ne smiju preburno reagirati na negativne osjećaje svoje djece. Normalno je da djeca ponekad budu preosjetljiva, nametljiva ili pak nervozna zbog nečega iz svoje okoline, no ona zapravo ne moraju biti nesretna u pravom smislu riječi.

Roditelji će shvatiti koliko je ovo zapravo važno kako njihova djeca odrastaju. Kada se vaše dijete duri u kutu zbog nečega na rođendanskoj zabavi, vaša neutralna reakcija može mu biti poticaj da se pridruži zabavi i zaboravi zbog čega se durio. No vrlo je važno također da vašem djetetu omogućite da bude nesretno. Neki se roditelji brinu kada god njihovo dijete bude tužno, bilo da nije pozvano na dječji rođendan ili pak ne dobije igračku koju je htio.

Djeca trebaju znati da je normalno da tu i tamo budu nesretna, to je jednostavno dio života kao i sve ostalo. Ako pokušavamo silom ukloniti tu tugu, možda ćete mu nesvjesno poslati poruku da nije u redu da se dijete osjeća nesretno. Roditelji trebaju dozvoliti djeci da osjete svoje emocije, uključujući i tugu!

J.B.

Komentari