viki2win/Shutterstock

Nekoliko stvari koje niste znali o razvoju djeteta

Ako ste mislili da je spavanje, hranjenje, nuždenje i plakanje sve što vaše dijete zna, gadno ste se prevarili.

Razvoj dojenčeta je toliko tajnovito i kompleksno da su neki znanstvenici posvetili čitav svoj život proučavajući ovu pojavu.U sobi vašeg djeteta se događaju čudesa, i vjerojatno ćete ostati zapanjeni koliko se brzo vaše dijete mjenja i koliko se brzo razvija.

Vaša beba zna par trikova

Ako ste mislili da je spavanje, hranjenje, nuždenje i plakanje sve što vaše dijete zna, gadno ste se prevarili. Istraživanja su dokazala da mala djeca znaju više nego što to mislite i da ćete vrlo vjerojatno ostati zapanjeni time.

Ako mislite da vaše tek rođeno dijete samo spava po cijele dane, možda će vas iznenaditi činjenica da djeca kad napune dva do tri tjedna već mogu polako dignuti glavicu za vrijeme dojenja. Neki pedijatri i stručnjaci smatra da djeca to mogu napraviti i prije nego što napune dva tjedna.

Zanimljivo je također da vaše dijete dođe u kompletu sa još par iznenađenja u obliku refleksa. Jedan od primjera je da lagano lupite o bradu djeteta i ono će automatski okrenuti glavu prema vama. Ako stavite prst u usta vašeg djeteta, ono će ga automatski početi cuclati jačinom prosječnog usisavača. Kada dijete stavite tako da stopalima dodiruje pod, ono će početi praviti prve korake u obliku plesa. Ovi refleksi pomoći će mu da se razvije i preživi, a vama će pružiti sate i sate zabave i uživanja gledajući ga.

Još jedna zanimljiva igra koju možete igrati sa svojim djetetom je ta da mu isplazite jezik, a ako on nije preumoran, gladan i ako je raspoložen može se desiti da i on vama isplazi jezik. Ovo je vrlo zanimljivo pogotovp za stariju djecu koja će uživati u ovoj igri sa svojim mlađim bratom ili sestrom.

Bebe znaju više nego što vi to mislite

Uza sve spavanje i slinjenje, vrlo je lako zaključiti da bebe nemaju neku pretjeranu zanimaciju za svijet oko sebe. Ipak, provedena su brojna istraživanja koja su dala vrlo zanimljive rezultate. Istraživači su otkrili da novorođena djeca znaju puno više nego što mislite. Velika iznenađenja vas očekuju sa vašim novim djetetom.

Vrlo je zanimljivo da dijete od rođenja može bez problema razaznati glas svoje majke. Ovo je vrlo jasan dokaz da dijete čuje zvukove dok se još nije rodilo, i da ih sa velikom lakoćom može zapamtiti. Drugim riječima, trebate što više pričati svome djetetu čak i dok ono još nije rođeno. Neka istraživanja su pokazala da je dobro djeci puštati laganu glazbu dok su još u maternici.

Djeca također mogu osjetiti mirise, bilo da se radi o ugodnim ili neugodnim, te da mogu osjetiti slatko i slano.

Iako možete osjećati zabrinutost da slučajno vaše dijete ne pomješa vas sa svojim medvjedićem, znanost je dokazala da se tu ne radi o tome. Djeca znaju da postoji nešto posebno kada se radi o osobama.

Još je više zapanjujuća činjenica da djeca zapravo znaju da su oni ljudska bića. Djeca inače počinju pokazivati geste već nakon prvih nekoliko dana života. Ovo pokazuje da mogu poistovjetiti lica nekih ljudi sa svojim vlastitim postojanjem. Iako vam je ovo možda čudno, to je zapravo znanstveno dokazana činjenica.

Vi imate moć da im pomognete da osnaže svoj um

Stručnjaci u zadnje vrijeme sve više se posvećuju istraživanju i dizajniranju igrački koje mogu osnažiti um djeteta kroz igru. Iako su igre zanimljive, nitko ne može zamijeniti dobro staro istraživanje svoje okoline i učenje o njoj. Stoga dozvolite svom djetetu da istražuje i upoznaje svijet koji ga okružuje. Zanimljivo je da bebe mogu prepoznati povezanost između onoga što rade i onoga što se događa u njihovoj okolini, te da imaju vrlo jak nagon da eksperimentiraju sa svijetom oko sebe.

J.B.

Komentari