Kurhan/Shutterstock

Osteoporoza - Očuvanje koštane mase

Među bolestima modernog doba, velikim dijelom uvjetovane suvremenim načinom života, ubraja se i osteoporoza, bolest kostiju kod koje dolazi do neravnoteže procesa izgradnje i razgradnje kostiju.

Starenjem normalno zbog prirodnog odljeva kalcija, dolazi do gubitka koštane mase, no kod osteoporoze taj je gubitak u velikim količinama. Kosti postaju sve tanje, krhke su, sklone prijelomima. Ova bolest naime, nema simptome - nikakvi bolovi ni ograničenja ne upozoravaju da nešto s kostima nije uredu.Službena medicina raspoznaje tri glavne grupe uzroka, a time i tri vrste osteoporoze.

Vrste osteoporoze

  • menopauzalna osteoporoza nastaje zbog pada razine spolnih hormona koji, prisjetimo se, potiču osteoblaste na izgradnju kostiju i smanjuju djelovanje osteoklasta. Zbog toga, kroz duže vrijeme, ravnoteža se u metabolizmu kostiju pomiče prema učesnicima u razgradnji kostiju. Nekoć je ovaj problem bio mahom “ženska tegoba”, no danas se uviđa kako i sve veći broj muškaraca, zbog pada muških spolnih hormona, može oboljeti od osteoporoze.

  • osteoporoza izazvana lijekovima postala je čest problem, pogotovo kod osoba na rerapiji kortikosteroidima (glukokortikoidima). To je, primjerice, slučaj kod reumatoidnog artritisa, bolesti koja se uglavnom razvija u zrelijim godinama kada dolazi do menopauze, pa takvi lijekovi još dodatno potiču ubrzani gubitak koštane mase.

  • staračka osteoporoza nastaje u visokoj životnoj dobi kada zbog općeg smanjenja metabolizma, te mirovanja, dolazi do gubitka gustoće koštanog tkiva. Menopauzalna je osteoporoza najučestalija od svih nabrojenih.
     

Osteoporoza

Liječenje osteoporoze

 U modernoj medicini osteoporoza se tretira različitim klasama lijekova. Liječnici i znanstvenici pokušavaju pronaći način kako spriječiti da dođe do osteoporoze. Međutim u današnjoj medicini osteoporoza se liječi različitim lijekovima.

  • bisfosfonati - lijekovi koji smanjuju djelovanje osteoklasta i time smanjuju razgradnju kostiju. U tu klasu pripadaju spojevi poput alendronata, risedronata i ibandronata. Mehanizam djelovanja bisfosfonata je inhibicija enzima koji sudjeluje u sintezi kolesterola (farnezil-difosfat sintaze), a posljedica djelovanja na taj enzim jest smanjena aktivnost osteoklasta. Glavni problem ovih lijekova su mučnine, ali i činjenica da ne pojačavaju mehanizme izgradnje kostiju

  • hormonska terapija - često primjenjivana metoda kod liječenja osteoporoze, čime se kompenzira manjak spolnih hormona u zreloj dobi. No, ove terapije nisu bez rizika i povećavaju mogućnost nastanka tumora dojki i krvnih ugrušaka (tromba), te rast endometrija maternice.

  • Vitamin D i kalcij - jedan od načina liječenja, premda osteoporoza nije bolest manjka kalcija! Dapače, u doba kada se zapadno društvo hrani kao nikada prije kalcijem, dodacima prehrani s kalcijem i namirnicama obogaćenima kalcijem, osteoporoza postaje sve veći i učestaliji problem. Ovaj paradoks negira floskule o “pijenju mlijeka kao prevenciji” te uzimanju golemih količina kalcija u raznim oblicima. Većina laika, pa čak i liječnika, nije svjesna da postoje razne vrste kalcijevih soli, što diktira kvalitetu kalcijskih preparata kao dodataka prehrani, a da ne spominjemo kako isključivo hormoni reguliraju apsorpciju kalcija

  • kalcitonin iz lososa -  jedna od rjeđe primjenjivanih terapija. Kao što je već rečeno, kalcitonin je jedan od hormona koji sprečavaju razgradnju koštanog tkiva. No, kalcitonin lososa kao lijek nije toliko djelotvoran, a javljaju se i problemi uzimanja (sam hormon je nestabilan, a može izazvati imunološku reakciju na sebe samog).

  • rekombinantni paratireoidni hormon - naizgled paradoksalna terapija jer bi trebala smanjivati gustoću koštane mase zbog mobilizacije kalcija iz kostiju putem aktivacije osteoklasta. No, čini se da paratireoidni hormon u dužoj primjeni povećava gustoću najugroženijih kostiju (femur, kralješci...).

Prevencija

Najteža posljedica osteoporoze je prijelom kosti, osobito prijelom kralježaka i vrata bedrene kosti. Problem je što do lomova kostiju može doći i pri sasvim nezahtjevnim pokretima kao što su saginjanje, podizanje nekog predmeta, uspinjanje stubama itd.
Osteoporoza se dokazuje mjerenjem mineralne gustoće kostiju i prema nekim preporukama prvo bi mjerenje trebalo obaviti već u tridesetim godinama života, a zatim redovito pratiti stanje.

Komentari