Pixabay.com

Koju količinu mlijeka trebaju piti bebe?

Koliko će mlijeka trebati djetetu ako se dijete doji ili se koristi pumpa za izdajanje pitanje je koje si zasigurno postavi svaka majka.

Neovisno o tome koristite li već pumpicu za izdajanje mlijeka ili o tome tek razmišljate, ili pak samo dojite, postoji nekoliko smjernica koje će vam pomoći pri određivanju koliko je mlijeka potrebno. Treba naglasiti da su ovo samo grube smjernice i da to ne znači da ne smijete pokušati svom djetetu dati veće količine mlijeka u danu, ako je to potrebno.

Prije nego što napuni mjesec dana života, bebi je potrebno od 75 do 90 mililitara mlijeka koji će joj osigurati dozu prijeko potrebnih hranjivih tvari. Ako uzmemo u obzir da dijete u ovom vremenskom razdoblju jede oko osam puta dnevno, to znači da je djetetu u vremenskom periodu od 24 sata potrebno od 600 do 700 mililitara. Nakon što dijete napuni mjesec dana života pa sve do šestog mjeseca života, prosječna količina izdojenog mlijeka će biti od 750 do 850 mililitara dnevno. Ovu će količinu mlijeka dijete primiti kroz šest do osam hranjenja. Ako dijete počne jesti čvrstu i krutu hranu prije navršenog šestog mjeseca života, količina potrebnog mlijeka za hranjenje će drastično pasti. Svakako imajte na umu da ako uz hranjenje izdojenim mlijekom dijete i dojite, unos izdojenog mlijeka ne bi trebao biti veći od 700 mililitara dnevno.

Stručnjaci koji se bave istraživanjima vezanim uz dojenje napominju da ne štedite na hrani ako je vaše dijete vidno gladno, ali nije poželjno ni da pretjerujete samo zato što mislite da se morate striktno držati količine mlijeka za koju ste čuli da vaše dijete treba uzimati. Za sva dodatna pitanja, uvijek se možete konzultirati s pedijatricom ili pedijatrom.

Vrlo je lako pretjerati s količinom hrane, pogotovo ako se dijete hrani na bočicu (bilo da se radi o dječjoj hrani ili majčinskom mlijeku). Ako se vaše dijete hrani na bočicu i želi samo malo mlijeka, napominju stručnjaci, osim što im je teško stati, oni vrlo često misle kako bi trebali popiti svaku kap iz bočice.

Kako bi pomogli svome djetetu da popije dovoljnu količinu mlijeka, hranite ju vrlo polako i pravite kratke pauze kako bi mu dali šansu da vam pokaže da mu je dosta. Isto će pomoći ako vidite da dijete vrlo brzo pije iz bočice; tada napravite malu pauzu kako bi moglo doći do daha. Pauze se najčešće prave nakon što dijete deset puta povuče dudu - ovo je vrlo važno za prvih nekoliko mjeseci života, jer dijete ne može samo odrediti kolika mu je količina mlijeka potrebna, neovisno o tome je li ono gladno ili žedno. Dok to ne nauči, dijete ovisi o vama, pa je vrlo važno da ste na oprezu.

Između sedmog i jedanaestog mjeseca života velikom broju djece je potrebna raznolika kruta hrana, otprilike dva do tri puta dnevno. Dnevna se prehrana može sastojati od neke male grickalice i hranjenja izdojenim mlijekom četiri do pet puta. Sasvim je normalno da će djeca smanjiti konzumaciju majčinog mlijeka kako raste unos krute hrane. Bit hranjenja djeteta je postići neku ravnotežu između hranjenja majčinim mlijekom i krutom hranom. Jednom kada postignete ovu ravnotežu, neće više biti potrebe za dodatnom brigom.

Nakon navršenih godinu dana, majčino se mlijeko može postupno zamjenjivati običnim kravljim (ili nekim drugim mlijekom) mlijekom. Preporučuje se domaće mlijeko, prije onog kupovnog, a ako možete birati, ono kozje bilo bi idealno, budući da je puno hranjivije od kravljeg. Imajte na umu da kravlje (ili neko drugo) mlijeko, treba davati djetetu u umjerenim dozama. Ako pretjerate, možete uzrokovati odbijanje druge zdrave hrane. Također, prevelika količina kravljeg mlijeka može uzrokovati anemiju zbog nedovoljne količine željeza u krvi. Preporučuje se od 500 do 700 mililitara kravljeg mlijeka dnevno kako bi vaše dijete polako s majčinog mlijeka prešlo na drugu hranu.

L. K.

Komentari