Koja hrana nije dobra za malu djecu?

Kao što svi znamo do godine dana djetetu ne treba davati jako začinjenu hranu, tako se ne preporučuje dodavati djeci sol u prehranu. Razlog tomu je što se bubrezi malih beba nisu još razvili kako treba, a gledano s druge strane sol će djetetu...

Kao što svi znamo do godine dana djetetu ne treba davati jako začinjenu hranu, tako se ne preporučuje dodavati djeci sol u prehranu. Razlog tomu je što se bubrezi malih beba nisu još razvili kako treba, a gledano s druge strane sol će djetetu razviti neželjen osjećaj žeđi i dehidrirati mu tijelo.

Dohrana
Magone/Shutterstock.com

Ako ćete mu već davati sol, vodite računa da u hrani ima manje od jednog grama soli u prvih dvanaest mjeseci života, neke namirnice koje već dajete djetetu imaju određenu količinu sol. Sol može dovesti do nastanka povišenog krvnog tlaka, što nikako nije dobro, pogotovo u njihovoj dobi.

Djeci u prehranu također nije potrebno dodavati šećer. Vrlo je važno da namirnice okuse u njihovoj punini okusa, bez ikakvog dodavanja dodatne soli i šećera. Nemojte zaboraviti da će djeca biti cijeli život u mogućnosti jesti slatko, a da je na početku vrlo važno da nauče jesti zdravo. Tko zna možda će ono zadržati ove navike i kasnije u životu. Ako djetetu na početku ponudite zaslađene namirnice, kasnije ih vjerojatno neće htjeti prihvatiti bez dodatnog šećera. Vrlo je važno da mu na početku dohrane ne dajete previše sokova i zaslađenih čajeva jer će u tom slučaju dijete teže prihvatiti vodu.

Ako djetetu dajete gotove kupovne kašice obavezno provjerite na deklaraciji kolika je količina soli nalazi u njima, jer se često zna dogoditi da su kašice presoljene. Hrana u kojoj se nalazi više od 0,6 grama (ili pak više) natrija na 100 grama smjese je presoljena, a hrana u kojoj ima manje od 0,1 gram (ili pak manje) natrija na 100 grama smjese je nedovoljno soli.

Prehranu vašeg djeteta neka čine zdrave namirnice i čista voda, a tek kasnije kada dijete bude starije, možete ga upoznati sa neodoljivim svijetom slatkiša. Posljednja istraživanja ukazuju da konzumacija šećera bitno utječe na zdravlje zubi i kostiju, razlog tomu je što tijelo iz njih izvlači kalcij kako se omjer nutrijenata u tijelu ne bi previše poremetio.

Izbjegavajte davati djetetu grickalice, kao što su štapići, čipsevi, smoki i slično. Grickalice mogu uzrokovati gušenje, te imaju vrlo visoku energetsku vrijednost, a vrlo malu nutritivnu. Dijete grickalicama neće u tijelo unijeti dovoljnu količinu nutrijenata, nego će umjesto toga unijeti preveliku količinu energije, a ponekad i sol. Isto vrijedi i za slatkiše kao što su lizalice, čokolade, keksi, kolači i slično.

Djeci mlađoj od 10 mjeseci nemojte davati obroke koji sadrže blitvu, repu, ciklu ili špinat, razlog tomu je što ove namirnice mogu sadržavati vrlo škodljive spojeve koji se nalaze u tlu.

Komentari