Prehrana za majke koje doje

Najbliža idealnoj prehrani za majke koje doje je mediteranska kuhinja s tjesteninom, kruhom, rižom, mesom...

Najbliža idealnoj prehrani za majke koje doje je mediteranska kuhinja s tjesteninom, kruhom, rižom, mesom i laganim sirevima, s puno voća i povrća i maslinovim uljem.

Hrana koju jede majka može ponekad kod bebe izazvati alergiju zbog koje će ona odbijati mlijeko. Zato treba izbjegavati hranu koja najčešće izaziva alergijske reakcije, a to su ljuskari, čokolada, divljač, suhomesnati proizvodi i zreli sir. Jaja valja ograničiti na dva tjedno.

Mlijeko je idealna hrana za dojilje. Da bi se izbjeglo prekomjerno unošenje masnoća u organizam, treba piti obrano mlijeko koje je isto tako bogato vitaminima i mineralima. Dovoljna je dnevna količina od 1/2litre, a koja zacijelo neće kod bebe izazvati alergiju. Bolje je piti toplo ili mlako mlijeko, jer hladno može kod bebe izazvati grčeve.

Dojenje zahtijeva kontinuiranu energiju: stoga je najbolje jesti pomalo, više dnevnih obroka. Time se uklanjaju i eventualne probavne teškoće koje su česte u vrijeme dojenja.
Važno je piti puno tekućine. Tekućina je potrebna za održavanje vlažnosti i elastičnosti kože. Tijekom dana dobro je piti mineralnu vodu, zatim prirodne sokove od agruma u koje se može staviti nekoliko kapljica ulja od klica žitarica koje pomaže održavanju elastičnosti tkiva.

Izbjegavajte jake mirise i začine, luk, krastavce, papriku, češnjak, kiselo zelje, komorač i neke druge namirnice mogu djelovati na okus mlijeka.

Prehrana za majke koje doje
 

Komentari