Je li zdraviji čaj s mlijekom ili bez njega?

Da li se dodavanjem mlijeka crnom čaju poništavaju njegova ljekovita svojstva? Vrlo teško je precizno...

Da li se dodavanjem mlijeka crnom čaju poništavaju njegova ljekovita svojstva? Vrlo teško je precizno odgovoriti na to pitanje. Započnimo s time da se znanstvenici međusobno uopće ne slažu ima li crni čaj uopće bilo kakvih ljekovitih svojstava.

Djelovanje čaja na ljude ovisi o tome koju vrstu oni piju (postoji na stotine različitih vrsti), te kako je taj čaj uzgojen, procesuiran i skuhan. Dodaci, poput mlijeka, limuna i šećera, samo dodatno kompliciraju čitavu priču. Kao rezultat toga za svaku znanstveni studiju koja dokazuje ljekovito djelovanje čaja postoji barem jedna slična koja tvrdi suprotno. Na primjer, dva najnovija istraživanja su pokazala kako ni kravlje ni sojino mlijeko ne sprječava apsorbiranje antioksidanta koji se nalaze u čaju. Jedno od njih je, dapače, dodatno pokazalo da mlijeko ustvari povećava apsorbiranje tih za zdravlje toliko važnih antioksidanata.

Zeleni i crni čaj

S druge strane, istovremeno je pokazano kako ljudi koji uzimaju čaj s mlijekom imaju manju koncentraciju antioksidanata u krvi nego oni koji ga piju čistog. Treća pak studija iznosi podatak o tome da proteini iz mlijeka blokiraju relaksacijski efekt koji čaj ima na krvne žile. Na kraju svega znanstvenici zaključuju kako je potrebno napraviti još dodatna istraživanja za donošenje bilo kakvog određenog odgovora na pitanja o crnom čaju.

Ipak, situacija se potpuno mijenja kada je riječ o zelenom čaju. Tu uglavnom postoji jedinstveno mišljenje o njegovom pozitivnom učinku na zdravlje. Najnovija istraživanja provedena u Americi pokazala su kako ovaj napitak efikasno smanjuje mogućnost prehlade i gripe za fascinantnih 30 posto. U ova vremena kada smo izloženi žestokim naletima svih mogućih vrsta viroza i gripa korisno je zapamtiti taj podatak.
 

Komentari