Valua Vitaly/Shutterstock

Infekcije koje mogu utjecati na trudnoću

Nije moguće izbjeći sve izvore infekcija za vrijeme vaše trudnoće, no postoje neki koraci koje možete poduzeti i smanjiti svoje šanse da se razbolite

Nikad nije zabavno biti bolestan, a pogotovo ne u trudnoći. U trudnoći se brinete ne samo za pravilan rast, razvoj i zdravlje svog djeteta, nego i za svoje zdravlje. Na sreću, vrlo vjerojatno ste cijepljeni i imuni na vrlo veliki broj zaraznih bolesti i infekcija koje vas mogu zadesiti u trudnoći. A zahvaljujući dobrom planu cijepljenja, najopasnije bolesti (kao što je rubeola) neće vam predstavljati veće probleme u trudnoći.

Također možete mirno spavati i biti opušteni jer je dokazano da velika većina beba nije u opasnosti ako majka zadobije neku vrstu infekcije u trudnoći. No s druge strane, neke bolesti mogu biti opasne za dijete jer se prenose preko posteljice ili za vrijeme porođaja. Ukoliko se to dogodi, postoji vrlo velika opasnost da djetetu ostanu neke posljedice. Štoviše, neke infekcijske bolesti su toliko opasne da vam mogu nauditi kada ste trudni, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što je prijevremeni porođaj.

Nije moguće izbjeći sve izvore infekcija za vrijeme vaše trudnoće, no postoje neki koraci koje možete poduzeti i smanjiti svoje šanse da se ponovo razbolite, te izbjeći ozbiljnije probleme, bilo za vas ili za vaše dijete ako u kojem slučaju dobite infekciju.

Upravo zbog toga je neophodno da dobijete svu prenatalnu njegu koju možete dobiti. Od nekih jednostavnijih načina njege možemo navesti jednostavni krvni test koji može vašem liječniku dati pravu sliku o tome, jeste li bolesni i na koje ste sve infekcije imuni. Neke od tih opasnih bolesti infekcija može biti već navedena rubeola ili vodene kozice. Koliko god to bilo teško pojmiti, nisu svi preležali vodene kozice u djetinjstvu. Vodene kozice su opasne ako se pojavi u adolescenciji ili kod odraslih osoba, a pogotovo u trudnoći. Upravo zbog toga trebate u što kraćem vremenskom razdoblju trebate obaviti pretrage. Također se trebate testirati na sve infekcije koje dolaze bez ikakvih vidljivih simptoma ili pak niste svjesni da ih imate. Neke od tih infekcija mogu uključivati infekcije mokraćnih putova, hemolitički streptokok grupe B (Streptococ agalactinae), hepatitis B, pa čak i HIV. Ako mislite da ste bili izloženi nekoj ozbiljnijoj infekciji ili pak imate neke znakove bolesti, neophodno je da u što kraćem vremenskom razdoblju posjetite ordinaciju vašeg osobnog ili obiteljskog liječnika koji će vas dalje uputiti na sve dodatne pretrage koje potrebno obaviti kako bi se utvrdilo što vam je. Na ovaj način ćete spriječiti mogućnost da dođe do nekih ozbiljnih komplikacija.

Postoji i nekolicina oblika njege koju sami možete obaviti doma. Neke od osnovnih oblika njege uključuje redovito pranje ruku, izbjegavajte dijeljenje čaše ili posuđa sa drugim osobama, ako imate kućne ljubimce redovito čistiti za njima (možete zamoliti vašeg partnera ili osobu iz obitelji kako bi se još više zaštitili), koristite gumene rukavice prilikom obrađivanja vrta ili ružičnjaka. Najvažnije od svega je da izbjegavate bliske kontakte sa osobama za koje znate da su bolesne, ili da u bile bolesne nedavno. Na ovaj način ćete se zaštititi i nećete se morati nositi sa raznim komplikacijama u trudnoći.

Također je vrlo važno da prilikom spolnih odnosa uvijek koristite zaštitu. Zaštita će smanjiti mogućnost da dobijete spolno prenosivu bolest.

Također možete se pobrinuti da hranom u tijelo ne unesete neke bakterije i viruse koji uzrokuju infekcije i bolesti. Redovito perite voće i povrće, pobrinite se da su meso, riba i jaja dobro skuhana, te redovito dezinficirajte površinu na kojoj pripremate hranu.

Uz malo pažnje i brige možete izbjeći sve opasnosti koje vam prijete u trudnoći. Neka vam trudnoća bude predivno iskustvo bez komplikacija.

J.B.

Komentari