Hrana za zdravu i lijepu kožu

Važno je što unosite u vaš organizam, jer svi sastojci iz hrane utječu na zdravlje i ljepotu vaše kože. Koji su sastojci idealni za kožu možete pročitati u nastavku ovog članka.

Važno je što unosite u vaš organizam, jer svi sastojci iz hrane utječu na zdravlje i ljepotu vaše kože. Koji su sastojci idealni za kožu možete pročitati u nastavku ovog članka.

1. Bademi – šaka puna badema daje vašem organizmu prijeko potrebnu dozu vitamina E. Vitamin E vrlo je važan antioksidant koji štiti kožu od UV zračenja. 25 plodova badema je preporučena dnevna doza vitamina E. Badem možete naribati u vašu salatu, dok i maslac od badema također je vrlo ukusan i zdrav.

2. Jogurt – jogurt je namirnica bogata vitaminom D. Odmor u hladovini je preventivna zaštita vaše kože od UV zračenja, no premalo sunca može dovesti do smanjenja proizvodnje vitamina D u vašoj koži. U jogurtu možete dodati svježe voće i dobit ćete jednostavan, ukusan, a prije svega koristan i zdrav obrok. Kao idealno ljetno osvježenje možete koristiti sljedeće: u staklenku stavite sloj svježeg voća i sloj kremastog jogurta, te ostaviti na hladnom mjestu, ovo je savršeno osvježenje za vruće ljetne dane.

Hrana i koza
Maksim Shmeljov/Shutterstock.com

3. Rajčice – izvor likopena, antioksidanta koji pomaže zaštiti kože od UV zračenja. Jedna studija pokazuje da ljudi koji uzastopce svakodnevno jedu rajčice postaju nakon dvanaest tjedana 33% otporniji na opekline od sunca.

4. Sok od naranče – kao što je već svima znano, sok od naranče je pun vitamina C, antioksidant koji pomaže zaštiti DNA neutralizirajući slobodne radikale. Vitamin C je također pun kolagena koji pomaže sprječavanju otezanja i boranja kože. Uza sve ovo ojačava kosti. Pomiješajte svježe iscijeđeni sok naranče sa mineralnom vodom kako bi dobili osvježavajući a istovremeno zdrav napitak.

5. Mango – zadržite vašu kožu svježom i zaštićenom od sunca. Mango je jedan od najboljih načina kako bi to postigli. Mango je pun beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. kada kupujete mango obratite pozornost na mekoću ploda, ne na boju, pobrinite se da je mekan na dodir. Salata od pečenog kukuruza, crnog graha i manga je jednostavan, a s druge strane vrlo ukusan obrok koji će vašem roštilju dati puninu i bogatstvo okusa.

6. Piletina – piletina sadrži dva važna dodatka prehrani, to su cink i proteini koji su od velike važnosti tijelu. Cink pomaže obnovi tijela i vrlo je važan za zacjeljivanje rana dok proteini održavaju kožu svježom. Kako bi smanjili unos kalorija uklonite kožu sa pileta.

7. Sjemenke lana – dobar izvor omega masnih kiselina, pogotovo za vegetarijance. Omega masne kiseline pomažu obnovi hidratacije kože i pomaže obnovi staničnih membrana. Pošto tijelo ne može probaviti cijela zrna lana dobro ih je konzumirati mljevene.
 

Komentari