Uvijek lijepa koža

Želi da vam koža uvijek bude lijepa i zdrava, morate se pobrinuti da stvari funkcioniraju i "iznutra".

Želi da vam koža uvijek bude lijepa i zdrava, morate se pobrinuti da stvari funkcioniraju i "iznutra". Evo što joj treba:
Bjelančevine: održavaju strukturu i elasticitet kože, mišiće ispod nje i hormone koji reguliraju vlažnost kože. Također reguliraju stvaranje pigmenta. Ima ih u mlijeku i mliječnim proizvodima, ribi, mesu i mahunarkama.

Masne kiseline:
održavaju vlažnost, a rezultat nedostatka je suha, ljuskava koža. Nađite ih u cjelovitim žitaricama, suncokretu i orašastom voću.

Niacin: nedostatak vodi dermatitisu, upali kože. Ima ga u piletini i grašku.

Folna kiselina
: nedostatak tog "majčinskog vitamina" pokazat će se u bljedilu kože, a njime obiluju sok naranče i tamnozeleno povrće.

njega kože hranom


Selen: pomaže u prevenciji raka kože, a ima ga u morskoj hrani i cjelovitim žitaricama.

Cink: pomaže u sprječavanju pucanja kože (strije), suhe i grube kože. Važan je i kod zarastanja rana i ublažavanja masnica. Pomaže održavanju razina kolagena i elastina, važnih za mladost kože. Ima ga u kvascu, svinjetini i školjkama.

Vitamin A: veliki je prijatelj zdrave kože. Pomaže održanju zdravlja vanjskog sloja kože, sprječava prerano starenje i štiti od raka. Ima ga u narančastom, žutom i tamno zelenom povrću i voću.

Vitamin B2: nedostatak vodi stvaranju ranica i pukotina u uglovima usana, te masnoj koži koja se peruta. Ima ga u mlijeku, gljivama i tamnozelenom povrću.

Vitamin B6: premalo tog vitamina vodi suhoj koži, koja uz to i svrbi. Nađite ga u ribi, piletini, mesu i bananama.

Vitamin B12: također može biti krivac za blijedu kožu. Ima ga u mlijeku, mesu i ribi.

Vitamin C: pomaže održavanju žlijezda tajnica, kolagena, elastičnosti kože. Jedan je od najpoznatijih boraca protiv slobodnih radikala i štiti od raka kože. Ima ga u svim citrusima, ananasu, kiviju i različitom povrću.

Vitamin E: "vitamin mladosti" sprječava prerano starenje i štiti od raka kože. Ima ga u kvascu i orašastom voću.
 

Komentari