Zaštita kože od sunca

Stručnjaci procjenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu.

Stručnjaci procjenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu. Zbog njega koža prerano stari, nastaju bore, proširene krvne žilice, pigmentne mrlje, zadebljanja rožnatog sloja. Ultraljubičaste zrake mogu aktivirati madeže, koji se mogu razviti u zloćudne tumore. Zbog svih negativnih strana sunca treba biti oprezan i paziti svoj najveći organ – kožu.

Sunčane naočale, šešir/kapa i kvalitetna krema
Provodite li puno vremena na plaži, ne izlazite bez sunčanih naočala, šešira i kvalitetne kreme s visokim zaštitnim faktorom. Čak i ako je zaštitno sredstvo vodootporno, nanesite ga svaki put nakon što izađete iz vode.

Sunce e opasno

Voće i povrće ublažit će opekline
Zaustavljanje upala i zacjeljivanje rana potiče voće i povrće bogato vitaminima. Prehranu obogatite i vitaminima C i E. Lubenica, banane, rajčica, odličan su izvor kalija. PABA - sastavni dio folne kiseline i član obitelji vitamina B-kompleksa također ima značajnu ulogu u zaštiti kože od djelovanja ultraljubičastog zračenja. Održava kožu glatkom i zdravom, odgađa stvaranje bora, ali i ublažava bolove od opeklina.

Pijte barem dvije litre tekućine dnevno
Zbog dehidracije ili gubitka tekućine i minerala znojenjem treba povećati unos tekućine. Trebalo bi popiti barem dvije litre tekućine dnevno i to najbolje mineralnu vodu.

Ulje za sunčanje tek kad koža potamni
Ulje za sunčanje upotrebljavajte tek ako je isključena opasnost od opeklina, odnosno kada koža potamni, jer je njihov zaštitni faktor uglavnom nizak. Nanosite ih štedljivo kako se koža ne bi začepila.

Koži vratite vlagu i obnovite oštećene stanice
Budući da sunce, vjetar, morska voda i topla klima, isušuju kožu, slabe njen zaštitni hidrolipidni sloj i intracelularni cement, njega nakon sunčanja treba biti obogaćena preparatima koji će dehidriranoj koži vratiti vlagu i pomoći joj da obnovi oštećene stanice.

Izbjegavajte parfeme
Pri sunčanju izbjegavajte kolonjske vode, parfemi, parfimirani rupčići za osvježenje, šminka, puder...
 

Komentari