Prehrana koja pomlađuje kožu

Rezultati istraživanja u londonskoj bolnici Westminster pokazali su kako je povezanost prehrane, dobra...

Rezultati istraživanja u londonskoj bolnici Westminster pokazali su kako je povezanost prehrane, dobra raspoloženja i starenja kože mnogo snažnija nego se to ranije smatralo. Znanstvenici su zaključili kako hrana učinkovito njeguje kožu iznutra te je štiti od starenja.

Želite li usporiti proces starenja izbjegavajte: šećer, škrob i rafinirane ugljikohidrate kojih ima u izobilju u brzoj hrani, kruhu, oljuštenoj riži, tjestenini i krumpiru i glavni su krivci za naboranu kožu. Hrana siromašna zdravim masnoćama dodatno povećava štetu koju izazivaju slobodni radikali i oslabljuje djelovanje kožnih funkcija.

Preferirajte unošenje dovoljnih količina bjelančevina jer je to važno za očuvanje zdravih kolagenskih vlakana. Mladolik će izgled sačuvati hrana koja će omogućiti postupno otpuštanje inzulina u krv, pa ranije spomenute namirnice zamijenite integralnim kruhom, neoljuštenom rižom i proizvodima od integralnog brašna.

Zdrava hrana


Različite dijete za mršavljenje, makar i proteinske, velika su opasnost za kožu lica budući da ona i dalje ne dobiva dovoljno bjelančevina korisnih upravo za nju, a nalaze se u prvom redu u morskoj hrani.

Upravo je riba na vrhu ljestvice hrane koja je najbolja za kožu zbog nezasićenih masti i masnih kiselina, koje su po svojim svojstvima zaslužne za zdrav ten. Omega-3 i omega-6 masne kiseline nadasve su potrebne za očuvanje lijepe i njegovane kože, ali unatoč poznavanju te činjenice svjesni smo kako ih je u našoj hrani malo.

Također su od izuzetne važnosti i fitoelementi odnosno prirodni antioksidanti iz povrća koji pomažu u učvršćenju kože te učinkovito poništavaju utjecaje štetnih slobodnih radikala.

I ne zaboravite popiti barem litru i pol vode na dan, jer ćete tako ukloniti otpadne tvari iz stanica, te učinkovito i pomoći u preradi masti budući znamo da su upravo štetne masti glavni krivci nečiste kože.

Pripremila: Helena Vlahović
 

Komentari