Narančama protiv bora

Jedna naranča dnevno mogla bi uspješno ukloniti bore s vašeg lica. Jedno zanimljivo istraživanje otkrilo je...

Jedna naranča dnevno mogla bi uspješno ukloniti bore s vašeg lica. Jedno zanimljivo istraživanje otkrilo je da stalno uzimanje hrane bogate vitaminom C pomaže pri prevenciji starenja kože. Taj dragocjeni vitamin može se pronaći u širokom rasponu voća i povrća. Njegovi izvori uključuju brokole, naranče, lubenicu, kivi, jagode, rajčice, lisnato povrće, papaju, mango, dinje, ananas, kelj i maline.

Naranče odlične za kožu


Engleski znanstvenici istražili su utjecanje i starenja kože kod 4,025 žena u starosti između 40 i 74 godine. Sve žene prošle su kroz detaljna dermatološka ispitivanja posebno osmišljena za procjenjivanje boranja kože i ostalih aspekata starenja kože, a istovremeno se svakodnevno bilježila sva hrana koju su konzumirale.

Starenje kože definira se kroz njezin izboran izgled, suhoću i atrofiranost. Pri tome je nedvojbeno utvrđeno kako su sve žene čija je hrana bila bogata vitaminom C imale manje bora od ostalih. Vitamin C je antioksidant za kojeg je dokazano da igra ulogu pri sintezi kolagena, proteina koji održava kožu elastičnom. U prijašnjim istraživanjima dokazano je da sličan učinak imaju i Omega-6 masne kiseline, dok su kao glavni uzročnik starenja kože označena premasna hrana i ona bogata karbohidratima.
 

Komentari