Masna koža i akne

Omiljena hrana tinejdžera, slatkiši, čokolada i mastima bogati sendviči, smatrala se nekad razlogom pojave akni.

Omiljena hrana tinejdžera, slatkiši, čokolada i mastima bogati sendviči, smatrala se nekad klavnim krivcem pojave akni. No, sve veći broj odraslih osoba s aknama, posebno žena u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, pokazuje nam da su pravi krivci stres i hormonalna aktivnost.

Testosteron, kojeg u muškaraca proizvode testisi a u žena nadbubrežna žlijezda, ima glavnu ulogu kada je riječ o aknama. U pubertetu hormoni postaju aktivni, što objašnjava tinejdžerske prištiće. U odraslih žena, hormonalne neravnoteže izazvane kontracepcijskom pilulom koja sadrži samo progesteron, glavni su razlog pojave prištića. Akne su česta pojava kod žena koje imaju svakodnevni stres na poslu.

Lijepa koža

Temeljito čišćenje
Blagi do umjereni oblik akni obično dobro reagira na antibakterijske losione i tonike koji kontroliraju mašćenje kože i sprječavaju upalu u folikulima odgovornu za pojavu prištića. No, izbjegavajte izrazito alkoholna sredstva za toniziranje: iako im je cilj kontrola mašćenja, oni mogu pojačati proizvodnju sebuma. Upotrebljavajte samo blage i neutralne kozmetičke proizvode koji ne sadrže ulja.

Uzročnici nevolja
Pristići koji se pojave uz liniju rasta kose mogu biti posljedica proizvoda za oblikovanje frizure. Silikoni, koji kosi daju sjaj, lijepe sebum za kožu sprječavajući time slobodan protok i lučenje. Da biste to izbjegli, pobrinite se da sredstva za sjaj i pjene za kosu usmjerite prema vrhovima, podalje od linije rasta kose.

Preparati koji sadrže salicilnu kiselinu posebno su učinkoviti, ali se moraju precizno nanijeti jer isušuju i okolnu kožu. Prištiće prikrijte korektorom - odaberite medicinsku verziju, jer će ona pomoći procesu izlječenja. Uskladite boju korektora s bojom podloge i nanesite na prištić uz pomoć tankog kista. Blago razmazite oko rubova, a zatim učvrstite nanoseći malo pudera u prahu, ne trljajući.

Kontrola mašćenja
Čak i masnoj koži može manjkati vlažnosti, no pritom je najvažnije izbjeći pretjerivanje s količinom hidratantnog sredstva. Umjesto krema, radije odaberite losione, i to one koji ne sadrže ulje - prilikom nanošenja ne zaobilazite masna područja.

Žlijezde lojnice podmazuju površinu dok prirodni lipidi održavaju podatnim dublje stanice kože. Formule na bazi AHA "probave" odumrle stanice s površine kože i odčepljuju pore. Ako ništa ne ometa žlijezde lojnice, manji je rizik pojave prištića i infekcija.

Komentari