5 mitova o zdravoj hrani

U nastavku pročitajte 5 mitova o zdravoj hrani koji su raskrinkati i dokazani pogrešnima. Nadamo se da ćete odahnuti ako ste se pridržavali barem jednog od njih misleći da je upravo on odgovoran za višak kilograma.

U nastavku pročitajte 5 mitova o zdravoj hrani koji su raskrinkati i dokazani pogrešnima. Nadamo se da ćete odahnuti ako ste se pridržavali barem jednog od njih misleći da je upravo on odgovoran za višak kilograma.

Mit: Ako jedete po noći udebljati ćete se.
Istina: Ne postoji znanstveni dokaz koji bi potvrdio ovu tezu. Američki znanstvenici proveli su istraživanje i nisu pronašli baš nikakvu poveznicu s vremenom i da li ono ima utjecaja na njihovu težinu. Studije su potvrdila da se kalorije nakupljaju bez obzira u koje doba dana vi jeli. Stoga se ne morate puno brinuti o noćnoj posjeti hladnjaku.

Mitovi o zdravoj hrani
Dmitriy Shironosov/Shutterstock.com

Mit: Jaja povećavaju razinu kolesterola u tijelu.
Istina: Ovaj mit zbunjuje ljude već desetljećima. Kolesterol u jajima nema učinka na razinu kolesterola u vašem tijelu, to su potpuno dvije različite vrste kolesterola. Glavni krivac za povećanje kolesterola u vašem tijelu je kolesterol koji sadrži trans masne kiseline. Jaja sadrže iznimno male količine zasićenih masnoća. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 1,5 grama zasićenih masnoća, dok jedna žlica maslaca sadrži 7 grama.
Međutim, proteini u jajima sadrže idealnu mješavinu esencijalnih aminokiselina koje trebamo za izgradnju tkiva. Jaja su poznata kao hrana koja sadrži najkvalitetnije proteine poznate čovjeku, odmah nakon majčinog mlijeka. Jaja također opskrbljuju 22% dnevne potrebe odraslih osoba kolina, esencijalne hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje mozga i pamćenja, dok žumanjak pripada u rijetku vrstu hrane koja prirodno sadrži vitamin D. Ova namirnica nudi tijelu karoten, kalcij, željezo, fosfor, cink, B6, folne kiseline, B12 i pantotenske kiseline, ovo su imena samo najvažnijih hranjivih tvari.

Mit: Hrana proizvedena organskim putem nije bolja od one proizvedene konvencionalnim putem.
Istina: Velik broj ljudi tvrdi da hrana proizvedena organskim putem ima veću hranjivu vrijednost, a također isti broj ljudi tvrdi da je ova teza laž. Dok se čini da organski proizvedena hrana i ona proizvedena konvencionalnim putem ima jednaku razinu hranjivih tvari u sebi, činjenice dokazuju drugačije. Organski proizvedeno voće i povrće imaju manje šanse da se na njima nalaze tragovi pesticida i ostalih kemikalija.

Mit: Ako vam fali željeza, možete ga nadomjestiti iz crvenog mesa.
Istina: Ne trebate se prejedati crvenim mesom da bi dobili željeza. Crveno meso vam može dati veliku količinu željezom što na kraju dovodi do ozbiljnih srčanih problema. Na sreću, možete si osigurati dovoljnu količinu željeza od lisnatog povrća i mahunarki.

Mit: Kuhanje maslinovog ulja uništava sve njegove blagodati.
Istina: Blistava reputacija maslinovog ulja je nepravilno ukaljana mitom da ako ga kuhate na visokim temperaturama da ono gubi svoja hranjiva svojstva i zdravstvene pogodnosti. Ovo nije istina! Čak ni osjetljivo ekstra djevičansko maslinovo ulje može podnijeti visoke temperature bez da izgubi nutritivna svojstva. Najnovija istraživanja pokazuju da fitonutrijenti koji maslinovom ulju daju njegove odlike mogu bez problema podnijeti temperature i od 210 stupnjeva Celzijusa. Kako bi pravilno skladištili maslinovo ulje, trebate ga pohraniti na suho i mračno mjesto.

Komentari