Alergijske reakcije na hranu

Ako se na vrijeme ne otkrije alergijska reakcija na određenu namirnicu, ne sluteći možemo vlastitom djetetu ugroziti život. Liječnici su došli do zaključka da se u zadnjih par godina povećao broj osoba s alergijama na određene namirnice.

Ako se na vrijeme ne otkrije alergijska reakcija na određenu namirnicu, ne sluteći možemo vlastitom djetetu ugroziti život. Liječnici su došli do zaključka da se u zadnjih par godina povećao broj osoba s alergijama na određene namirnice. Alergije se najčešće javljaju u djetinjstvu, no također se moju javiti i u zreloj dobi.

Reakcija na hranu
Marta Teron/Shutterstock

Liječnici mogu s lakoćom utvrditi uzrok alergija pomoću niza pretraga na koje se pacijent upućuje. Alergije se mogu očitovati na razne načine, od migrene, osipa, pa sve do anafilaktičkog šok, koji je opasan po život. Simptomi alergije na hranu mogu se javiti u različitom vremenskom razdoblju, od trenutka kada samo pojeli namirnicu, pa sve do 48 sati nakon toga. Od velike je važnosti da ne pomiješamo alergijsku reakciju i nepodnošenje neke namirnice. Alergija je poremećaj imunološkog sustava, dok je nepodnošenje hrane povezana s nekom od bolesti probavnog sustava.

Ako smatrate da imate alergijsku reakciju na neku namirnicu, obratite se liječniku opće prakse koji će vas uputiti na detaljnije pretrage kojim će se otkriti koja namirnica uzrokuje alergijske reakcije na vašem tijelu. Pretrage se moraju obavljati u sklopu bolnice, kako bi se pacijentu moglo pomoći ako dođe do anafilaktičkog šoka.

Postoji nekoliko različitih testova kojima se utvrđuje alergijska reakcija na tijelu pacijenta. Neki od testova su Prickov test, Patch test i razni biološki testovi. Nakon što dođu rezultati testiranja, počinje liječenje.
Liječenje se sastoji od promjene prehrane. To znači da bi iz prehrane trebalo izbaciti namirnicu koja izaziva reakciju. Vrlo je važno držati se savjeta nutricionista kako bi izbjegli pothranjenost ili neku drugu bolest vezanu uz nedostatak zdrave prehrane. Stoga ako zamijetite da vam nije dobro poslije konzumiranja određene namirnice, posavjetujte se s liječnikom, da li se radi o alergiji ili nečem drugom.

Komentari