PublicDomainPictures/Pixabay

7 vrsta voća i povrća koje će dati polet vašem imunološkom sustavu

Kako nam je došla sezona gripe i prehlade, vrlo je važno da u ovom vremenu vaš imunološki sustav držite zdravim i jakim

 

Kako nam je došla sezona gripe i prehlade, vrlo je važno da u ovom vremenu vaš imunološki sustav držite zdravim i jakim. Vrlo je važno također da dovoljno vježbate, da se dobro naspavate,da izbjegavate stres, jer sve to može pozitivno utjecati na vaš organizam i ojačati vaš imunološki sustav, a samim time ćete biti manje bolesni i izloženi napadima prehlade i gripe. No najvažnije od svega je da imate uravnoteženu i zdravu prehranu. Za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam pokazati koje su to vrste voća i povrća koje će ojačati vaš imunološki sustav. Trebate tražiti što šarenije voće i povrće, jer je to znak da imaju vrlo izražena svojstva koja će podići vaš imunološki sustav.

Slatki krumpir

Slatki krumpir možete pronaći na tržnicama i u lokalnim voćarnama. Ovo povrće sadrži iznimno visoku razinu beta karotena, antioksidant koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je neophodna hranjiva tvar koja se uspješno bori sa raznim bolestima, a pogotovo sa gripom i prehladom. Stručnjaci smatraju da je slatki krupmir jedan od najboljih izvora hranjivih tvari koji mogu podići nas imunološki sustav. Na internetu možete pronaći vrlo veliki broj recepata kako možete pripremati slatki krumpiri u kojim je kombinacijama on najbolji. Osim toga što je jako zdrav, slatki krumpir je i vrlo ukusan. Ljudi diljem svijeta su rekli da je on jedna od namirnica čiji ih je okus jako iznenadio.

Bobičasto voće

Razno bobičasto voće je prepuno različitih vitamina, kao što je vitamin C i vitamin E, te se samim time smatra jednim od najvećih izvora hranjivih tvari koje našem organizmu daju nalet energije i pomažu nam podići imunološki sustav da se može boriti protiv različitih bolesti. Ne morate tražiti neko egzotično bobičasto voće, u vrtu ili lokalnoj voćarnici možete potražiti kupine, borovnice, maline, šumske jagode i slično. Pokušajte kombinirati bobičasto voće sa jogurtom, koji je također namirnica koja podiže imunološki sustav. No kao i kod krumpira, možete na internetu pronaći puno recepata koje u sebi sadrži bobičasto voće, bilo u cijelosti, nasjeckano ili izgnječeno. U bilo kojem obliku, ono je i dalje puno vitamina.

Gljive 

Gljive se također smatraju jednom od najboljih, pa čak možda i najboljom vrstom hrane koju možete pronaći na tržnici ili voćarni. Stručnjaci širom svijeta napominju da bi trebali ubaciti gljive u svakodnevnu prehranu kako bi imali jak i zdrav imunitet. Gljive kao namirnica se vrlo uspješno bore sa različitim oblicima bolesti. Razlog tomu leži u činjenici da gljive pomažu vašim bijelim krvnim zrncima da u što kraćem vremenskom razdoblju sazriju i da se mogu boriti sa različitim bolestima. Stručnjaci također smatraju da redoviti unošenjem gljiva u organizam možete toliko ojačati svoj imunološki sustav da će on biti u mogućnosti da u potpunosti odbije napad bolesti i da ćete duže biti zdravi.

Mrkve

Iako vam možda neće pomoći da vidite u mraku, mrkve vam mogu biti od velike pomoći kada se treba boriti sa različitim oblicima gripe i prehlade. Kao i slatki krumpir, i mrkve su pune beta karotena, a samim time imaju i jednako dobra svojstva poboljšavanja našeg imunološkog sustava. Iako se mrkve mogu prirediti na različite načine, stručnjaci se slažu oko toga da bi mrkve najbolje trebalo konzumirati sirove. Ako pak niste ljubitelj sirove hrane, lagano ih prokuhajte ili specite, one neće izgubiti svoje hranjive tvari. Osim što pomažu da imate bolji vid, mrkve pomažu vašem imunološkom sustavu da ostane snažan i da se uspješno može boriti sa različitim bolestima, a u ovoj hladnoj sezoni, najopasnije su gripa i obična prehlada.

Češnjak

Češnjak je poznat kao čudotvorna vrsta hrane i koristi se za različite oblike liječenja već tisućama godina. Osim toga, što je u narodnoj medicini jako zastupljen, češnjak u zadnje vrijeme priznaje i moderna medicina, jer sve više i više istraživanja dokazuje da je češnjak jedna od najboljih namirnica koju možemo konzumirati. Jedno istraživanje je dokazalo da redovito konzumiranje češnjaka nas može zaštititi od prehlade, a ako ipak dođe do bolesti, osobe koje redovito konzumiraju češnjak puno brže ozdrave od onih koji ne konzumiraju. Ako ste u mogućnosti, pokušajte barem jednom dnevno uzimati jedan režanj češnjaka. Ipak, ne mora sve biti tako teško, češnjak također možete dodati i u redoviti obrok, on će imati jednak učinak.

Kivi

Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina E, koji je ključni sastojak koji će podići vaš imunološki sustav. Vitamin E će pomoći vašem tijelu da se uspješno obrani od virusnih i bakterijskih infekcija. Postoje brojni dokazi da kivi ima puno bolja svojstva za podizanje vašeg imunološkog sustava, čak i od agruma. Stručnjaci se još dvoume, da li je moguće da je vitamin E bolji za naš imunološki sustav od vitamin C. No, bilo kako bilo, jedite puno agruma i kivija i uspješno ćete se boriti sa raznim bolestima i moći ćete prkositi hladnoj sezoni.

Špinat

Kao kivi, i špinat je pun vitamin E, no ne samo to. Špinat u sebi sadrži vrlo široku paletu hranjivih tvari kao što je beta karoten, folna kiselina, vitamine A, C i K, te različite minerale kao što je bakar i željezo. Ova paleta hranjivih tvari će zasigurno ojačati vaš imunološki sustav, te će uvelike smanjiti šanse da imate problema sa gripom i prehladom. Kako kaže narodna poslovica: „ bolje spriječiti nego liječiti.“ Ne moramo vam ni govoriti da ćete redovitom konzumacijom špinata biti zdravi i jaki, samo se sjetite Popaja.

J.B.

Komentari