5 savjeta kako djetetu pomoći da ima dobar san

Ako vaše dijete ima problema kada dođe vrijeme za spavanje, vrijeme je da se vratite korak unazad i pomognete mu oko tih problema. Prije svega trebate dobro razmisliti koji bi aspekt u njihovoj dnevnoj rutini mogao biti ključan za loš san.

Ako vaše dijete ima problema kada dođe vrijeme za spavanje, vrijeme je da se vratite korak unazad i pomognete mu oko tih problema. Prije svega trebate dobro razmisliti koji bi aspekt u njihovoj dnevnoj rutini mogao biti ključan za loš san. Za vas smo priredili par savjeta kako bi im pomogli da stvore raspored pred spavanje, te uz pomoć toga da lakše zaspu.

Kvalitetan djecji san
Marcel Jancovic/Shutterstock.com

1. Uspostavite dnevnu rutinu – kako bi dijete imalo zdrav san, treba imati zdravu dnevnu rutinu. A pred spavanje stvorite par rituala po kojima će podsvjesno znati da je vrijeme za spavanje i počet će im se spavati. Svakako imajte na umu da se striktno držite tog rasporeda.

2. Higijena – Važno je održavati higijenu i steći navike o važnosti čistoće prije spavanja. Na taj način dijete će steći navike i shvatiti da je nakon večernje higijene vrijeme za spavanje.

3. Kontrolirajte kasnovečernje obroke – kako bi se djeci tijelo smirilo, poslije večere nemojte im dozvoliti hranu i grickalice. Isto pravilo možete primijeniti na sebi, ovim ćete djetetu dati pozitivan uzor.

4. Odaberite knjige, a ne TV – ekran koji blješti će zasigurno vašem djetetu dati nemiran san i probleme pri pokušaju da zaspu. Televizor ugasite prije nego što je vrijeme za spavanje, pročitajte im knjigu te prigušite svjetla.

5. Potičite tjelovježbu – ako se vaše dijete ne kreće dovoljno preko dana, imat će previše energije i navečer i neće biti dovoljno iscrpljeni za san. Osigurajte da dijete ima dovoljno aktivnosti za vrijeme i poslije škole. Tjelovježba može biti vrlo dobra za cijelu obitelj.

Komentari