Mala djeca – mala briga, velika djeca – velika briga? Netočno!

Postoji pregršt informacija, savjeta i mitova o tome što 'morate' napraviti da biste odgojili 'dobro' dijete. Mit o tome kako su mala djeca mala briga, a velika djeca velika briga napokon je srušen...

U Centru Prirodno roditeljstvo smatraju da ukoliko u prvim godinama života pružite djetetu ono što treba od vas, cijeli život će vam biti lakše i ugodnije s njim, a i njemu s vama. Istina je da ne morate biti savršeni da biste bili dobar roditelj.

Biti roditelj iskustvo je koje ispunjava više od bilo kojeg drugog iskustva, no istovremeno roditelji se suočavaju s brojnim nepoznanicama i pitanjima poput 'Što raditi kada moje dijete...?'. Da bi kvalitetno premostili pitanja koja ponekad mogu biti zbunjujuća i frustrirajuća, važno je znati što se događa u prvim godinama djetetovog života. Prve godine su presudne, jer pored eksplicitne memorije, dijete ima i implicitnu memoriju koja određuje njegova buduća ponašanja, što dokazuju i brojne spoznaje iz područja neuroznanosti. U ranom periodu djetetov mozak je poput spužve, upija sve informacije i iskustva kao nikada poslije u životu. Upravo ta pohranjena iskustva, i dobra i loša, oblikuju buduće djetetovo ponašanje u životu. - ističe Tomislav Kuljiš, voditelj Centra Prirodno roditeljstvo.

Dragocjena mogućnost sagledavanja svijeta iz djetetovih očiju, te razumijevanja rezultata ili posljedica odnosa dijete-roditelj, spontano pobošljava i olakšava roditeljstvo.
Mnoge uobičajene odgojne metode razaraju djetetovu sliku o sebi te uzrokuju loše ponašanje. Dugoročne posljedice su, između ostalog, i cjeloživotni unutarnji nemir u djetetu, nesigurnost, prožetost strahom, nemogućnost voljenja i prihvaćanja samog sebe. Razumijevanje djetetovog razvoja otvara put prirodnijem, normalnijem i razvojno poticajnijem roditeljstvu. Ispravnom percepcijom onoga što se događa u djetetu prilikom zahtjevnih ponašanja i reakcije roditelja postaju primjerenije.

Kako sagledati svijet iz djetetovih očiju da bi olakšali roditeljstvo i obogatili djetinjstvo, saznajte na uvodnom predavanju Zašto su prve godine djeteta najvažnije?, koje će održati Tomislav Kuljiš, 21. siječnja 2014. godine u 18:00 sati, na adresi Slavonska avenija 3, u Zagrebu. Više informacija o razvojno poticajnom roditeljstvu može se potražiti na www.prirodnoroditeljstvo.com.

Poznata voditeljica Anja Alavanja Romac smatra da joj je mogućnost sagledavanja svijeta iz djetetovih očiju uvelike pomogla kao mladom roditelju te je istaknula: „Doživjela sam istinski a-ha trenutak kad sam saznala da je dječja faza 'Neću!' jako bitna za djetetov razvoj. To je faza u kojoj se događa izranjanje djetetovog 'ja', postaje svjestan sebe i to ga strašno veseli.  Naime, u ovoj fazi oni ne znaju što žele, no znaju da ne žele ono što mi želimo. Da bi došli u fazu 'ja hoću', moraju proći fazu 'ja neću'. Ako sad ne prođe fazu 'neću', neće znati reći 'ne' i zauzeti se za sebe u životu, a to ne želim svome sinu.“

Tomislav Kuljiš, voditelj Centra Prirodno roditeljstvo i autor programa Roditeljstvo 0-6, ukratko predstavlja značaj ranog razvoja djeteta.

Komentari