Česte upale uha kod djece

Dolazi li do upale uha kod vašeg djeteta četiri do šest puta u jednoj sezoni, a razmak između dvije upale...

Dolazi li do upale uha kod vašeg djeteta četiri do šest puta u jednoj sezoni, a razmak između dvije upale manji je od dva mjeseca, govorimo o čestim i ponovljenim upalama uha.

Ponovljene upale uha isključivo pogađaju djecu, i to od one u dojenačkoj dobi do školskog uzrasta.
Najčešće se upale javljaju zimi: razlog mogu biti atmosferski uvjeti, ali i to što djeca tada dugo borave u zatvorenim i neprovjetrenim prostorima zajedno s mnogo druge djece, na primjer u vrtićima i školama, što utječe na povećanu mogućnost zaraze. U takvim se uvjetima, dakle, dijete razboli češće nego što bi trebalo. Stoga bi trebalo djelovati prevencijski na ponovljene upale uha.

Dječje bolesti

Uzročnici - bakterije
Upalu uha uzrokuju bakterije, najčešće one koje inače uzrokuju upale gornjih dišnih putova, poput streptokoka. Bakterija od nosa putuje do otvora gdje počinje Eustahijeva cijev. Taj je otvor normalno zatvoren, a otvara se prilikom gutanja.
Sto dovodi do upale uha upravo kod djece, za razliku od odraslih? Razlozi su anatomski.
U djeteta je Eustahijeva cijev položena više horizontalno, kraća je i stalno otvorena. Zato omogućava daleko veći protok zraka, ali i inficirane sluzi i tekućine, pa se uzročnici lakše spuštaju od nosa prema srednjem uhu. U odraslih je ta cijev duža i krivudava, nije horizontalna već nagnuta, pa je i prolazak zaražene sluzi odozdo prema gore otežan.

Razlog upali uha uvijek je začepljenje Eustahijeve cijevi, zbog čega je smanjen dovod zraka prema srednjem uhu, gdje se nalaze slušne koščice: čekić, nakovanj i stremen. Srednje uho komunicira s unutrašnjim uhom preko šupljina u mastoidnom nastavku. Ako zbog začepljenja Eustahijeve cijevi nedostaje zraka u srednjem uhu, nakuplja se tekućina koja se vrlo lako inficira i dolazi do upale.

Koja su djeca izloženija
Postoje određeni razlozi za česte upale uha, koje bi trebalo otkloniti. Nerijetko treba liječiti osnovnu bolest da bi se spriječila upala uha. U te razloge spada svaka malformacija ili smetnja koja otežava prolazak zraka od nosa do uha.

To može biti urođena malformacija nepca ili zečja usna koja često prati takve malformacije.
Alergije mogu izazivati česte upale: one stvaraju gusti iscjedak u nosnoj šupljini koji sprečava prolazak zraka do srednjeg uha.

Adenoidne vegetacije, odnosno bujanje trećeg krajnika, mogu uzrokovati začepljenje Eustahijeve cijevi koja dovodi zrak iz nosne šupljine do srednjeg uha, pa opet zrak ne dolazi u uho. Razlog mogu biti i krajnici, ali samo u slučajevima kada su jako upaljeni i zadebljani. Obrambena sposobnost organizma u neke je djece oslabljena, pa su podložnija zarazama.

Da bi se trajno riješio problem čestih upala uha, liječnik specijalist otorinolaringolog u nekim će slučajevima savjetovati manji operativni zahvat. Liječnik će sugerirati operativni zahvat kada se bolest ponavlja više od šest puta u jednoj sezoni.
Intervencija se sastoji od probijanja bubnjića i umetanja sićušne plastične cjevčice koja služi kao drenaža, tj. kroz koju se cijedi gnoj. Cjevčica ostaje u uhu četiri i pol mjeseca a potom se vadi.
 

Komentari