Zašto je igra toliko važna?

Stručnjaci su dokazali da je igra vrlo važna za razvoj djeteta. Igranje je važno za socijalni, fizički, i emocionalni rast i razvoj vašeg djeteta.

Vaše dijete koristi igru kao način da nauči neto o sebi i svijetu oko sebe, te će pri tome koristiti svih pet osjetila. Ovo je pogotovo razvijeno u prvim godinama života djeteta.

Istraživanje okoliša oko sebe je osnova svake igre, a u glavi vašeg djeteta se svaki eksperiment računa, pa čak i bacanje zdjelice s hranom (koliko god to bilo iritantno). Stručnjaci koji se baše rastom i razvojem djeteta smatraju da djeca najviše nauče kroz igru.

Igranje također može biti mjesto gdje će vaše dijete otkrivati osjećaje i razvijati prve društvene vještine. Puno prije vaše dijete pristane da podjeli svoje igrače s drugima, ono će ga vjerojatno ponuditi drugoj igrčaki.

Koja vrsta igranja je najbolja za moje dijete?

To ovisi u kojem je stadiju razvoja vaše dijete. Igranje je sredstvo kojim vaše dijete otkriva novi i uzbudljivi svijet oko sebe, promatranjem možete zaključiti koje vještine ono pokazuje kako bi odabrali najbolje aktivnosti za njega.

Stručnjaci su razvili popis vrsta igranja koje može zainteresirati vaše dijete kroz odrastanje. stadije razvoja:

Društveno igranje

Interakcija s vama i drugima je vrlo važna u prvim godinama života djeteta. Dojenčad se jako voli smješkati, gledati i smijati. Malo starije bebe se voli igrati skrivača i raznih brojalica.

Objekti igranje

Lupanje, hvatanje, dodirivanje ustima, bacanje i drugi načini eksperimentiranja s objektima oko sebe je najbolji način igranja za djecu od petog do desetog mjeseca života.

Funkcionalno i reprezentativno igranje

Pretvaranje da zna koristiti predmete koji su mu poznati na pravilan način (kao što je guranje plastične kosilice, guranje kolica, …) su najzanimljiviji djeci između prvog i drugog rođendana. To je uzrokovano bujanjem njihove mašte.

Rano simbolično igranje

Ovaj način igranja, najučestaliji oko drugog rođendana, je stvaranje nečega od ničega. Vaše dijete se može igrati s raznim kutijama zamišljajući da je to automobil (pri tome čak proizvoditi zvukove motora) ili pak praviti se da pije kavu, a zapravo pije sok.

Igranje s ulogama

Oko trećeg rođendana vaše dijete će se polako početi igrati s ulogama. Pretvarat će se da je doktor, učitelj, ili pak roditelj.

Kako mogu izvući najviše koristi od igre za svoje dijete?

  • Neka igranje bude puno više od klasičnog igranja igračkama. Igranje je u stvari svaka aktivnost u kojoj vaše dijete uživa koja najčešće uključuje ljude, predmete i pokret. Sve od pravljenja mjehurića, pjevanja pjesama, „brčkanja“ u kadi i lovljenja po po prostoriji se računa kao igranje.
  • Vaše aktivno sudjelovanje u igri vašeg djeteta će vaše dijete dodatno učiniti sretnim. Razgovarajte s djetetom za vrijeme igre i na taj način potaknute razvijanje njegovih govornih vještina.
  • Zaustavite igranje ako zamjetite da je vaše dijete nemirno, umorno ili da mu je jednostavno dosadilo.

Komentari