Uzročnik herpesa na usnama

Herpes ili još poznat kao groznica u toku života dobije gotovo svaka osoba. Herpes se pojavljuje kad dođe do oslabljenja imuniteta, a prva pojava herpesa na usnici očituje se bolom, peckanjem i svrbežom koju prati pojava mjehurića.

Što uzrokuje pojavu herpesa na usnama?

Najčešći uzročnici su :

Bolesti koje su prethodno oslabile imunološki sustav
Stresna razdoblja, ne samo na psihičkoj bazi, nego i na fizičkoj
Kod žena se može pojaviti i tijekom menstrualnog razdoblja

Prije pojave herpesa možemo osjetiti trnce, osjećaj napetosti, svrbež. Nekoliko dana nakon toga na usnici se mogu zamijetiti mjehurići puni bistre tekućine koji se formiraju u neku vrstu grozda. Nakon toga dolazi do pojave svrbeža i peckanja, a bistru tekućinu zamjeni tekućina mutnog sadržaja. Ovo je najrizičnije razdoblje jer se prstima može prenijeti na oči ili pak na druge osobe. Pet do sedam dana nakon toga mjehurići pucaju te ih zamjenjuju krastice. Kad se ovo dogodi, osoba više nije zarazna. Poslije ovoga samo trebate sačekati da krastice otpadnu.

Kada liječite herpes trebate se pridržavati uputa kako bi spriječili prenošenje zaraze ili pogoršanje bolesti. Vrlo je važno da ne dirate područje zahvaćeno herpesom, te da ga održavate čistim i dezinficiranim. Obratite se liječniku da vam prepiše sredstvo kojim ćete održavati zahvaćeno područje. Važno je da ne dijelite čaše i pribor za jelo a drugim osobama jer je to najveći uzrok zaraze.

Komentari